Tags

, , , , , ,

Bart van Loo – De Bourgondiërs

Natuurlijk kende ik de goede man van zijn bevlogen hoorcolleges in DWDD, maar had nog nooit wat van hem gelezen. Deze dikke pil lonkte eerlijk gezegd niet echt. Maar toen ik steeds meer podcastverslaafd raakte en concludeerde dat vooral de publieke omroep (BBC en NPO) de beste podcasts maken, ging ik op zoek bij onze zuiderburen. Klara heet het platform waar zij hun podcasts neerzetten. En daar zag ik de serie over de Bourgondiërs.

Afleveringen van anderhalf uur, een uur of twaalf geschiedenis. En omdat Van Loo zo enthousiast kan vertellen, is het geen straf om anderhalf uur te luisteren. In de eerste coronagolf fietste ik vele uren door Twente en de Achterhoek en na een paar weken had ik alle afleveringen beluisterd.

De rol van de Bourgondiërs in het ontstaan van de Lage Landen was mij niet bekend. Vele namen die voorbijkwamen, kende ik ook niet. Maar het klonk allemaal logisch, er zal flink wat uitzoekwerk aan vooraf gegaan zijn. Halverwege had ik het idee dat ik ontzettend veel geleerd had. Maar aan het eind kwam ik vooral tot de conclusie dat ik me vermaakt had. Onthouden was bijna onmogelijk. Een tijdje later een overhoring zou rampzalig zijn geweest.

Nog later begreep ik dat hij zijn boek niet had voorgelezen, maar vooral er over hebben verteld. Hoe dat in zijn werk gaat, begrijp ik niet echt. Was er nog 12 uur te vertellen nadat hij meer dan 600 bladzijden had geschreven? Of is de podcast een samenvatting en is het boek nog gedetailleerder? Denk niet dat ik erachter kom, want ook al luisterde ik met veel plezier, het boek zelf alsnog lezen gaat niet gebeuren.

Citaat niet beschikbaar.

Nummer: 20-082
Titel: De Bourgondiërs
Ondertitel: Aartsvaders van de Lage Landen
Auteur: Bart van Loo
Taal: Nederlands
Jaar: 2019
# Pagina’s: 607 (15857)
Categorie: Geschiedenis
ISBN: 978-94-0313-900-5

Meer:
Bart van Loo
Klara (zelf luisteren)
Hebban
Podcast themaweek (gerbie.nl)