Tags

, ,

Nummer  22
Artiest  Harrie Jekkers
Titel  Terug bij af
Jaar  1991
Wikipedia  Harrie Jekkers
Website  Mooi Weer
Tekst  Songteksten

Als er een nummer in deze lijst staat waarbij ik standaard tranen in mijn ogen krijg, dan is het deze. Een schitterende ode aan oma door de beste songschrijver van Nederland. Misschien maakt Jeroen van Merwijk betere teksten, er zullen er ook zijn die betere muziek schrijven, maar de combi is het beste bij Jekkers. Zou niemand kunnen bedenken die zo’n constant en hoog niveau haalt.

Bijna alle shows van Jekkers in het theater heb ik gezien, misschien eentje gemist toen ik ver weg was. En toen stopte de goede man er zelf mee, ging op Ibiza wonen. Gelukkig keerde hij twee decennia later weer terug. Samen met Suus heb ik Klein Orkest kunnen bekijken. De eerste keer was ik te jong, nu was zij gelukkig oud genoeg om mee te kunnen.

Terug bij af gaat over de demente oma. Acht kinderen, jong weduwe, maar niet zeuren, gewoon doorgaan. We kennen allemaal zo’n oma. We hadden of hebben allemaal zo’n oma. En dan is ze op haar oude dag ineens vergeetachtig, ‘op de dood na voltooid verleden tijd’, hard maar wel heel mooi omschrijven. Muziek is emotie, beter dan met dit nummer kan het niet bewezen worden.

Jekkers heeft vele prachtige nummers geschreven, dit is het beste lied uit zijn solo-oeuvre. We zien hem later in deze lijst natuurlijk nog een keer.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.