Tags

, ,

Nummer  24
Artiest  Neil Young
Titel  Rockin’ in the free world
Jaar  1989
Wikipedia  Rockin’ in the free world
Website  Neil Young Archives
Tekst  AZ Lyrics

Ouwelullenmuziek. Natuurlijk. Maar wel erg goed. En al maakte hij al muziek voordat ik überhaupt geboren was, een halve eeuw later is hij nog steeds relevant. En ik luister al meer dan een half leven graag naar hem. Zonder enige twijfel plaats ik hem bij de grootste singer-songwriters. Mooi is dat hij ook van verandering houdt. Oude nummers in een nieuw arrangement. Met band of juist zonder. Met elektronica, maar dan toch weer zonder. Mislukte projecten afwisselen met briljante albums. Samenwerkingen die geslaagd zijn, dan toch weer met zijn gitaartje alleen op tour.

Ook zijn samenwerking met de heren Crosby, Stills & Nash was prachtig. Het eenzame afsluiten van de Olympische Winterspelen in zijn geboorteland. Zijn vele politieke statements. Zijn autobiografie. Zijn bijna eindeloze lijst evergreens. Heart of Gold. Like a Hurricane. Harvest Moon. The Needle and the Damage done. Ik kan lang doorgaan.

Ik denk dat Freedom het album was dat mij definitief overhaalde. Ik had al wel eens het een en ander gehoord, maar dit was een comeback, dit bleek een van die legendarische albums, ik ging definitief overstag. Het bekendste nummer was beschikbaar in twee versies. De rockversie, de single, maar minstens zo mooi de akoestische versie. Het kenmerk van een goed nummer, ook in de uitgeklede versie blijft het prachtig.

Constante factor in mijn muziekbeleving sinds 1989, ik hoop dat ik nog veel en vaak muziek van hem mag beluisteren.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.