Tags

, ,

Nummer  25
Artiest  Kyteman
Titel  Sorry
Jaar  2009
Wikipedia  Sorry
Website  Facebook
Tekst  Songteksten

Precies 212 nummers waren er goed genoeg om in deze lijst te belanden. Slechts 1 daarvan heeft geen tekst. Terwijl het, zonder woorden, misschien wel meer zegt dan vele andere nummers in deze lijst. Een nummer dat uitgroeide tot een evergreen, zonder dat het een hit is geweest. Een nummer dat je door je heen voelt gaan. Dat zo sterk is, dat je precies weet wat Kyteman wil zeggen met dit nummer, zonder dat hij daarvoor een enkel woord gebruikt. De kracht van muziek in een minuut of drie.

Voor het eerst zag ik hem bij DWDD, waar hij, verlegen jongeman, aanschoof naast Jan Mulder. Hij begon te toeren met zijn HipHop orchestra. Ik zag ze twee keer. Overweldigend mooi, twintig, dertig muzikanten op een podium. Violen naast een tuba, rappers en zangers, klassiek geschoolden naast moderne muzikanten. En dat allemaal aangestuurd door die ene jongeman, die dat jarenlang puzzelend op zijn zolderkamertje had uitgedacht. Een dirigent die niets van een dirigent had.

Zo snel hij kwam, zo snel verdween hij weer. Zijn eennalaatste concert, in de HMH zat ik er weer. Een paar jaar later was het orkest terug. Groter, klassieker, met een heel koor er bij. Tijdens het Crossing Border festival werd ik weer helemaal weggevaagd, wat een geweldig spektakel. Toen ik hem na de tijd bedankte, een CD liet signeren, was hij weer het verlegen jongetje. Hij schudde mijn hand, vond het bijzonder dat ik hem dankte.

En tussen al dat orkestrale geweld is dat ene nummer zijn meesterwerk. Dat nummer waarop hij zelf de trompet pakt en een verhaal vertelt. Voor even zijn de spotlights voor hemzelf. Voor Collin, die zijn vriendinnetje een ode brengt. Voor de orkestleider, die zelf ook muzikant is. Voor het verlegen jongetje dat alleen met muziek op een podium durft te staan.

Over smaak valt niet te twisten, van de meeste nummers in deze lijst weet ik dat ze niet voor iedereen zijn. Bij dit nummer kan ik me niet voorstellen dat je niet onder de indruk bent.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.