Tags

, ,

Nummer  26
Artiest  Reboelje
Titel  Sielesiik
Jaar  1991
Wikipedia  Reboelje
Website  Swee
Tekst  Magysk Teater

Vier jaar in Leeuwarden wonen betekent niet automatisch dat je Fries spreekt. Wel dat je eens wat interesse toont voor de lokale en/of provinciale cultuur. En net rond die tijd brak er een band door, zelfs buiten de provinciegrenzen. Gewoon op Hilversum 3 gehoord, een nummer van de CD Magysk Teater. Die bleek gebaseerd te zijn op een boek van Herman Hesse, Der Steppenwolf. Muziek en literatuur vermengen, knappe prestatie. En het klonk ook nog eens geweldig.

De CD kon je huren en het bandje waarop het hele verhaal van Hesse in het Fries werd naverteld heb ik grijsgedraaid. Een taal hoef je niet te spreken om toch veel te begrijpen. De CD heb ik later alsnog aangeschaft. Gewoon, omdat ik ‘m wilde hebben. Net als vele andere CD’s, jaren later, zelfs in Amsterdam nog aangeschaft.

Reboelje maakt mooie sfeervolle muziek, waarbij de teksten los gelezen zouden kunnen worden, maar je kunt ook gewoon genieten van de muziek zonder te begrijpen wat ze zingen. De eerste keer dat ik ze live heb gehoord is grotendeels langs me heen gegaan. Ik stond achter de bar, hoopte het een en ander mee te pikken, maar stond nog druk te tappen toen de band het podium al weer verliet.

De rockopera Gysbert (over een van de grondleggers van de Friese taal Gysbert Japicx) door de band heb ik wel gezien, in Bolswerd, op een schitterende locatie. Weer zo’n avond waar ik nog steeds blij over ben dat ik er geweest ben; al verstond ik weinig, ik begreep genoeg.

Zonder twijfel is Reboelje mijn favoriete Friese band, zelfs een van mijn favoriete Nederlandse bands. Jammer dat ze er na Gysbert Gysbert mee ophielden.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.