Tags

, , , , , , ,

Renzo Verwer – I doped: Confessions of a chess player

Met Kindle heb ik niet zo veel. Ik heb een Kobo E-reader, maar veel liever lees ik gewoon van papier. Een boek in mijn handen, dat is me veel waard. Dus kan ik niet zo veel met boeken die in een format verschijnen dat ik niet of nauwelijks kan lezen.

Maar ik ben dan ook wel weer nieuwsgierig, aangezien er ook het een en ander langs me heen kan gaan als ik Kindle negeer. En omdat een app op een moderne telefoon de normaalste zaak van de wereld is, heb ik ook de Kindle app op mijn toestel staan. Maar dan heb je nog geen boek. Maar op een onbewaakt moment kijk je dan eens door die app en kom je wat boeken tegen die niets blijken te kosten. Maanden was ik bezig met mijn eerste Kindleboek ooit. Alleen tussendoor, op momenten dat ik geen andere mogelijkheid had, las ik een paar schermpjes verder. Eenmaal uit was ik niet overtuigd, een last chance back-up werd Kindle voor mij. Maar ondertussen had ik ook dit boek op mijn telefoon staan. Want de schrijver had ik wel eens via social media gesproken. Hij had zijn eigen site, zijn blog, meerdere titels op zijn naam, maar leek niet echt door te breken, in de boekhandel kwam ik hem nog niet tegen bijvoorbeeld.

Dat is geen diskwalificatie, aangezien veel wat ik tegenkom bij boekhandels bagger blijkt, terwijl in de krochten van het internet veel moois voorbijkomt, dus laten we de smaak van het publiek alsjeblieft niet verwarren met kwaliteit.

Dit verhaal van Verwer triggerde me om verder te lezen via Kindle. Het digitale boek bleek uit drie korte verhalen te bestaan, met schaken als rode draad. Het meest intrigerende verhaal was zonder twijfel het eerste, het titelverhaal. Heeft doping nut voor een schaker. Verwer besloot het om proefondervindelijk te onderzoeken. Hij schreef zich in voor een toernooi, vond wat pilletjes via internet en maakte aantekeningen. Wat deed de doping met hem? Werd hij er beter van? Zo ja, hoe dan?

Meer wil ik niet vertellen, want dan volgt al snel het spoiler alert, lees zelf, mocht het je interesseren. Ben eigenlijk wel benieuwd waarom hij in het Engels schreef, want ook al is zijn beheersing van die taal behoorlijk goed, een aantal taal- en stijlfoutjes kon ik er al uithalen, een native speaker ongetwijfeld nog meer. Maar goed, wie weet leest hij op een dag dit blogje en zal hij reageren. Verwacht ik eerlijk gezegd wel.

Citaat: “Hah, that will be of real use to me! How often during a chess game my thoughts are diverted to completely unrelated matters. During chess games I often get very nice ideas about articles and bylines, and I think more about those than about the game at hand.” (40/290)

Nummer: 20-120
Titel: I doped: confessions of a chess player
Auteur: Renzo Verwer
Taal: Engels
Jaar: 2012
# Pagina’s: 22 (22930)
Categorie: Sport
ISBN: nvt

Meer:
Renzo Verwer

Themaweek 104: Dunne boekjes