Tags

, , , , , , , ,

Benjo Maso – Nederland heeft de gele trui

Een boek waar ik veel langer over deed dan ik had verwacht, gebaseerd op de vorige boeken die Maso schreef over wielrennen. Ik begon in de vakantie, las verder tijdens de Tour de France (thematisch lezen) en had ‘m pas weken later uit.

Waar hij de vorige keren de Tour centraal stelde, bekeek hij dit keer vooral de rol van de Nederlanders in het hele wielrennen, met nog steeds de Tour als belangrijkste wedstrijd. Geen idee of de socioloog al gepensioneerd is, maar de hoeveelheid research die voorafgegaan moet zijn aan dit boek, doet vermoeden van wel.

En meteen komt daarmee het probleem naar boven van het boek, dat door de overweldigende hoeveelheid bekende gegevens het verhaal verzandt in details, het beeld van een Tour wordt overdonderd door de beste Nederlander (zevende) in de veertiende etappe van de Tour van een bepaald jaar. Het leest niet meer lekker. Het is een traag boek, niet per definitie een negatief gegeven, maar na de vorige twee geweldige boeken viel het me tegen.

Daarmee is het nog geen slecht boek, zeker niet. Er staat heel veel in, als naslagwerk is aan te raden om in de kast te hebben staan. Meer dan vijftig jaar Nederlandse wielersport in een enkel boek, met mooie verhalen, leuke anekdotes en nuttige duidingen.

Blij het te hebben gelezen, mooi dat het op mijn plank staat, maar het is geen meesterwerk zoals de twee voorgangers.

Citaat: “Of al deze details waarheidsgetrouw waren, was onbelangrijk. De Tour de France zou nooit zoveel succes hebben gehad als wielerjournalisten feitenaanbidders waren geweest. Wat van hen in de eerste plaats gevraagd werd, was een fraai beeld dat de belangstelling en de verbeeldingskracht van de lezers opwekte.” (p.128/129)

Nummer: 20-103
Titel: Nederland heeft de gele trui
Ondertitel: over wielrennen in de lage landen
Auteur: Benjo Maso
Taal: Nederlands
Jaar: 2015
# Pagina’s: 448 (21041)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 978-90-450-2634-3

Meer:
Maso, Benjo – Wij waren allemaal goden
Maso, Benjo – Het zweet der goden

Themaweek 102: Sportboeken