Tags

, , , , , , , , ,

Achterhaald worden door de tijd. Vooruitgeschreven, zoals vaak met themaweken, overleed de goede man niet veel later. Voor het blogje overigens niet relevant, mijn mening werd door de beelden rondom zijn overlijden en begrafenis alleen maar bevestigd.

Sergio Siano – Maradona

Wanneer je in Napels opgroeit en dan fotograaf als beroep kiest, heb je midden jaren tachtig ineens een unieke kans, als de beste voetballer van dat moment naar jouw stad komt. En hij wordt er een ster, meer dan een ster, hij staat er boven de paus, een behoorlijke prestatie in een katholiek land, naast Padre Pio, men verafgoodt hem.

Twee keer was ik kort in Napels. Beide keren (in 1996 en 2017) nog geen 24 uur, maar beide keren trof ik overal in de stad foto’s, muurschilderingen, relikwieën, altaartjes om de Argentijn te eren. Vooral die eerste keer, toen ik in mijn eentje dwalend door de stad zwierf, voelde ik hoe men over hem dacht, ik proefde de sfeer, ik besloot dat ik daarover moest schrijven, ook al had ik nog nooit geschreven.

Natuurlijk wilde ik dit fotoboek hebben, toen ik zag dat Staantribune het verkocht. Natuurlijk wilde ik het meteen lezen. Ook al zou je geen woord Italiaans spreken, dan nog is dit boek aan te raden, want het cliché ‘a picture is worth a thousand words’ gaat hier zonder enige twijfel op. Gelukkig zijn de teksten tussendoor kort, gerelateerd aan wat je ziet, dus zelfs met mijn beperkte Italiaans is dit goed te doen.

Alleen maar zwart-witfoto’s, vooral op het veld, maar ook tijdens de training, in de stad, eigenlijk zijn hele leven tot het laatste hoofdstuk, het hoogtepunt, het feest in de stad na het behalen van de scudetto. Dan zie je iets waarvoor het woord feest een understatement is. Een hele stad gooit het openbare leven plat en is een week aan het vieren dat het gewonnen heeft van het arrogante noorden. Dat het voor het eerst de beste is van Italië. Dat Maradona groter is geworden dan de zoon van god.

En om dat allemaal te kunnen zien moet je dit boek aanschaffen. Ik leen hem niet uit, een pareltje op mijn plank voetbalfotoboeken.

Citaat: “E grazie a Maradona il sud oscuro era riuscito, infine, a umiliare il nord luminoso che lo disprezzava. Coppa dopo coppa, negli stadi italiani ed europei, la squadra del Napoli vinceva, e ogni gol era una profanazione dell’ordine constituito e una rivincita sulla storia. Eduardo Galeano” (p.99)

Nummer: 20-071
Titel: Maradona
Auteur: Sergio Siano
Taal: Italiaans
Jaar: 2018
# Pagina’s: 224 (13697)
Categorie: Voetbal
ISBN: 978-88-7421-222-4

Meer Maradona:
Maradona es mas grande que Pele
Maradona of is Messi beter (Hard Gras 88)
Michel di Tria – Maradona
Geen saai moment met Maradona
Manu Chao – La vida tombola
Chris Willemsen – De moord op Maradona
Gert Hage – Napels
Ghirelli en Uliano – La magica storia
Llinas en Niembro – Onschuldig
Felicidades Diego
Het leven is een loterij
Johan 4, december 1997 (Column, Goal)

Themaweek 102: Sportboeken