Tags

, , , , , ,

Willem Vissers – Samuel

Dat Willem Vissers mooi kon schrijven, dat wist ik allang. Dat hij een ontzettende aimabele man is, kwam ik achter toen ik tegen hem mocht voetballen bij het legendarische Ballen op de Berg. Dat hij een meervoudig gehandicapte zoon had wist ik niet, totdat hij begon met zijn column over Samuel in de Volkskrant. Wat kon hij geweldig schrijven over de jongen van zestien met een geestelijke leeftijd van anderhalf. Wat was ik onder de indruk van zijn wekelijkse verhalen, zo liefdevol geschreven, zo positief vertellend over de middelste zoon, die anders was dan de andere twee.

Velen waren met mij onder de indruk, natuurlijk moest er een bundeling komen. Na een jaar van columns kwam dat boek er natuurlijk. De frequentie van de columns ging omlaag, niet meer wekelijks, nu maandelijks.

Diepe bewondering heb ik voor het gezin Vissers, waar Willem zo mooi over schrijft. Bernice, zijn vrouw, die alleen achterblijft als de voetbaljournalist weken van huis is voor een groot toernooi. De broers David en Joshua, waarvan de laatste jonger is, maar zijn grote broer al snel op meerdere vlakken inhaalt. Maar vooral die grote Samuel. Syndroom van Kleefstra, een afwijking in het DNA. Dan ben je dus niet in staat te praten, kun je slechts met spalken voorzichtig voortbewegen, eet je niet zelf, hebt continu aandacht nodig, continu zorg. Een grote baby die het leven van het gezin bepaalt. En kijk eens naar de voorkant, dat is toch een lief jong?

Bewust heb ik het boek een tijdje in de kast laten staan, veel van de columns kende ik al, via social media of gewoon, in de krant. Dus het kwam niet als een verrassing dat ik het goed vond. Maar ook bij herlezing bleken de columns erg ontroerend, erg mooi. Zonder twijfel een van de beste boeken van de laatste jaren.

Citaat: “We willen nooit overlast geven. We hopen altijd dat Samuel zich volumetechnisch een beetje inhoudt, als we op een terras zitten of langs een zwembad. (…) We zijn altijd dankbaar als anderen in de openbare ruimte lief zijn voor hem en vergevingsgezind voor de eventuele overlast.” (p.98/99)

Nummer: 20-066
Titel: Samuel
Ondertitel: Kroniek van een ongewoon gezin
Auteur: Willem Vissers
Taal: Nederlands
Jaar: 2017
# Pagina’s: 159 (12730)
Categorie: Columns
ISBN: 978-90-488-3979-7

Meer Vissers op gerbie.nl:
Voetbal is liefde
Pingelaars, pegels en andere verhalen

Meer Samuel:
Hebban
Willem leest voor over Samuel
DWDD

Themaweek 100: Nog meer boeken