Tags

, , , , ,

Remco Campert – Beschreven blad

Zonder twijfel een van mijn favoriete schrijvers, zeker in ons taalgebied. Tientallen titels staan al op de plank. Maar de goede man is een grootproducent, daarbij al schrijvend sinds de oorlog, vele titels ontbreken dus nog. En ondanks de digitale database in mijn telefoon overkomt het me soms nog: ik koop een boek dubbel. Het zij zo. Maar nog niet gelezen, dus pak ik die er deze zomer maar eens bij en leg hem op Mount TBR, de stapel boeken op mijn nachtkastje die ik binnenkort wil lezen.

Campert is op zijn sterkst als columnist en vooral schrijver van korte verhalen. Zijn poëzie lees ik soms, net als deze novelle, maar daar ligt, in mijn ogen, niet altijd zijn kracht. Het continue hoge niveau van zijn korte verhalen haalt hij soms wel, maar niet altijd. Dat heeft ook wel weer iets moois, het bewijst dat je een groot schrijver kunt zijn, maar dat niet alles van een groot schrijver automatisch geweldig is. Zoals Messi wel eens een mindere wedstrijd speelt, Mondriaan wel eens blokjes verkeerd raakte en Neil Young ook wel eens een album vol herrie uitbracht. Niet minder interessant, maar wel minder gewaardeerd.

Deze novelle had ik snel uit, maar sleurde me nooit naar binnen. Geen zinnetjes die je dagen later nog door het hoofd schieten. Geen personages die je meteen voor je ziet. Gewoon een verhaal dat wel loopt, maar nergens heen lijkt te gaan.

De Bijenkorf gaf het uit in de literaire boekenmaand 2001, ben bang dat het te verleidelijk was om nee te zeggen, maar dat de goede man niet perse een geweldig verhaal in zijn hoofd had toen de deadline naderde. Geeft niet, vele andere titels wachten op (her)lezing.

Citaat: “Ik, schrijver? Hoe was Sonja op dat idee gekomen? Misschien vond ze het interessant. Het klonk in ieder geval interessanter dan: ik geloof dat hij ‘iets met geld’ doet. Er schenen nog nooit zo veel miljonairs te zijn. In het café waar ik haar weleens trof was bijna iedereen, hoe jong ook, miljonair, mezelf incluis. Ze had me bijzonder willen maken – dat maakte haar ook wat specialer.” (p.52)

Nummer: 20-064
Titel: Beschreven blad
Auteur: Remco Campert
Taal: Nederlands
Jaar: 2001
# Pagina’s: 72 (12478)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-714-4292-6

Meer:
Campert, Remco – Bij hoog en laag
Campert, Remco en Jan Mulder – CaMu 1996
Campert, Remco en Jan Mulder – CaMu 1997
Campert, Remco en Jan Mulder – CaMu 1998
Campert, Remco en Jan Mulder – CaMu 2000
Campert, Remco en Jan Mulder – CaMu 2002
Campert, Remco – Een ellendige nietsnut
Campert, Remco – De familie Kneupma
Campert, Remco – Een geschenk uit de hemel
Campert, Remco – Hotel du nord
Campert, Remco – Een liefde in Parijs
Campert, Remco – Tot zoens

Themaweek 100: Nog meer boeken