Tags

, , ,

Voor de Vlaamse radio mocht Bart van Loo, bij mij vooral bekend van zijn optredens in diverse Nederlandse talkshows, met name DWDD, waar hij vol enthousiasme vertelt over Franse chansons, geschiedenis, of andere dingen waar hij zijn passie over ten toon kan spreiden, zijn boek voorlezen.

Een boek las ik nog niet van hem. Maar een podcast wilde ik best beluisteren, zeker omdat ik mezelf nog niet door deze dikke pil zag worstelen. Ik vind geschiedenis best interessant, maar dikke boeken daarover hebben toch vaak een drempel. Een podcast daarentegen is lekker laagdrempelig.

Al snel word je door de schrijver meegezogen in het verhaal, terug in de tijd. De informatiedichtheid is hoog, de verhalen zijn beeldend, het is goed dat er zo nu en dan wat middeleeuwse muziek tussendoor klinkt, je moet echt op adem komen. Ik begrijp dan ook niet dat de gemiddelde aflevering anderhalf uur duurt. Knip het lekker op, drie keer een half uur, twee keer drie kwartier desnoods, maar niet zo ontzettend lang. Zeker niet met de verhalen van Van Loo.

Zonder twijfel heb ik alle acht afleveringen van begin tot eind aandachtig beluisterd. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik voorbij de helft veel details van de eerste afleveringen al weer was vergeten. Ergens meende ik ook op te hebben gevangen dat het boek nog uitgebreider was, terwijl ik eerst in de waan verkeerde dat dit het boek was. Hoe dan ook, leer over het ontstaan van Nederland, over de Vlaamse stadstaten en over de strijd tussen Fransen, Engelsen, Vlamingen en Bourgondiërs. Of luister gewoon naar iemand die passievol kan vertellen, die de geschiedenis toegankelijk maakt, die boeiend is om naar te luisteren.

Luister zelf: Podcast

Themaweek 99: Literaire podcasts