Tags

, , , , ,

Achilles 01

Toen ik bij was met Hard Gras, De Muur en ook nog eens de hele serie van Half 3 had uitgelezen, kwam ik bij Achilles uit. Twee afleveringen, ooit gekocht bij De Slegte, voor het faillissement, tijd om daaraan te beginnen. Geen spijt van, al tijdens het eerste verhaal had ik door dat deze te lang ongelezen in de kast hebben gestaan.

Dat openingsverhaal knalt er meteen in, een reconstructie van de stadionramp in Moskou, waar Haarlem destijds in de vrieskou speelde. In de oude Sovjet-Unie kwam daar nauwelijks iets over naar buiten, nu jaren later, is het lastig om alles boven tafel te krijgen. Thomas Blom maakte voor Andere Tijden Sport een indrukwekkende aflevering, op papier is het verhaal minstens zo sterk.

Toch voetbal dus, al ging het nauwelijks over het spelletje zelf. Het tweede verhaal was ook prachtig. Dirk Jan Roeleven schrijft over Jan Knippenberg, een docent waarvoor een marathon een soort van tussensprintje was, die het liefst honderden kilometers liep. Bijzonder man, mooi portret.

Het voordeel van Achilles is dus dat het veel verschillende verhalen kwijt kan, zolang er ergens een linkje met sport te vinden is. Dus lees ik verder over schoolvoetbal, de eerste Nederlandse uitvaller in de Tour ooit, het voetbalelftal van Nederlands Indie op het WK 1938, een voetballende dochter, een judovader, waarom Tibet niet meedoet aan de Olympische Spelen in China en over een toneelstuk dat iets met autoracen te maken heeft, maar net zo goed over Italianen zou kunnen gaan.

Nu al jammer dat ik er nog maar eentje in de kast heb staan, nog jammerder dat deze serie het niet gered heeft.

Citaat: “Het is heel simpel. Toen mensen naar de mortuaria werden gebracht, kregen ze een andere doodsoorzaak. Ze schreven niet dat ze door verstikking waren omgekomen, maar door een hartaanval. Of ze schreven op dat ze op een andere plaats waren gestorven. De Sovjet-macht wist altijd goed dingen verborgen te houden. Ik geloof eerder dat er meer dan driehonderdvijftig zijn omgekomen, dan zesenzestig.” (p.36)

Nummer: 20-112
Titel: Achilles 01
Ondertitel: Sportverhalen van toen en nu
Auteur: Diversen (Thomas Blom, Dirk Jan Roeleven, Ed van Opzeeland, Nando Boers, Martijn Blekendaal & Hassan Evrengun, Marcel Goedhart, Mik Schots, Micha Peters & Jurryt van de Vooren, Marcel Visbeen)
Taal: Nederlands
Jaar: 2007
# Pagina’s: 141 (21889)
Categorie: Sport
ISBN: 978-90-204-0868-3

Meer:
Boekwinkeltjes (zelf kopen)

Themaweek 98: Sportseries