Tags

, , , , , , , , ,

Half 3 – Nummer 17

De laatste in mijn kast. De allerlaatste heb ik gemist. Zie ik ook niet meer als verkrijgbaar online. Helaas. Mocht er iemand zijn die van oude nummers af wil, nummers 5, 6 en 18 ontbreken in mijn collectie.

Na het goede WK van Robben in 2014, was het aanlokkelijk om hem te vergelijken met de beste Nederlandse voetballer ooit, veertig jaar eerder. De cijfers van beide zijn indrukwekkend, al begrijp ik nog steeds de 10 niet die Cruijff tegen Bulgarije scoorde. Zeker ook omdat in de statistieken die erbij staan te zien is dat hij niet alles perfect deed. Maar tegelijkertijd vraag je je af wat je dan moet doen om een 10 te halen. L’Equipe deelt er zelden een uit, maar mocht je er dan een scoren, dan weet je ook zeker dat je iets bijzonders hebt gepresteerd.

Hans van Breukelen die kijkt naar een film van Jan van Beveren vind ik niet zo boeiend. Heb de goede man niet zo vaak betrapt op uitspraken die raak waren, ook nu niet. Maar gezien de connectie van de hoofdredactie met de voormalig topkeeper begrijp ik dat hij gevraagd wordt.

Doevendans laat weer eens zien dat hij op zijn sterkst is wanneer hij autobiografisch schrijft, bijvoorbeeld zijn column over Giacinto Faccheti. Prachtig verhaal!

Het verhaal van Harry Walstra over Julius Hirsh had ik reeds gelezen in een van zijn eigen boeken. Blijft mooi overigens, net als het verhaal over Helenio Herrera, volgens velen de uitvinder van het catenaccio. Geen vernieuwing die de liefhebber in vuur en vlam zet, maar wel eentje die erg bepalend is geweest voor de geschiedenis van het voetbal, vooral in Italië. Ook Pennino heeft natuurlijk een verhaal vanuit Italië, over de dood van een talent. Alsof Torino nog niet genoeg ellende heeft gekend in de geschiedenis, was het hun speler Luigi Meroni die werd geschept door een auto. Jaren later werd de chauffeur van die bewuste auto de voorzitter van dezelfde club. Toeval bestaat niet.

Het laatste verhaal dat ik in deze serie lees gaat over het EK 1980. Het plaatjesboek staat boven nog in de kast. Teleurstellend toernooi. Buiten de verrassende Belgen en de doorbraak van Schuster is me weinig bijgebleven. Ik was nog te jong, mocht ook niet alles zien. Doevendans analyseert en legt uit dat het voetbal niet eens zo slecht was, maar de ambiance wel, waardoor het toernooi de boeken is ingegaan als een mislukt toernooi.

Mooie serie, in mijn geval net niet compleet, gelukkig heb ik nog vele exemplaren van de opvolger, het blad Tardelli, klaarliggen om te lezen. Ook daar lig ik flink achter, er staan er meer op de plank ‘nog te lezen’ dan dat er staan op de ‘gelezen’ plank in mijn kast.

Citaat: “Niet alleen doet Cruijff per wedstrijd in alle categorieën meer dan Robben, hij is ook in alle aspecten beter dan de huidige ster van Bayern München. Cruijff is veel vaker aan de bal en bestrijkt ook een groter deel van het veld, waar Robben zich voor 62 procent in de aanvalszone begeeft.” (p.63)

Nummer: 20-102
Titel: Half 3 – Nummer 17
Auteur: Diversen (Ruud Doevendans, Harry Walstra, Roberto Pennino)
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
# Pagina’s: 104 (20593)
Categorie: Voetbal
ISBN: nvt

Meer Half 3:
Nummer 14
Nummer 13
Nummer 12
Nummer 11
Nummer 10
Nummer 9
Nummer 8
Nummer 7
Nummer 4
Nummer 3
Nummer 2
Nummer 1

Themaweek 98: Sportseries