Tags

, , , , , , , , ,

Half 3 – Nummer 16

Doevendans begint met een reconstructie van het tijdperk Rijvers bij Oranje. Wel interessant, hij heeft vele grote sterren laten debuteren, maar kreeg ook te maken met de Zeister machtspolitiek, met name van de heer Michels.

Harry Walstra duikt in de archieven en schrijft een boeiend relaas over de financiering bij Ajax, vooral in de jaren zestig. Het blijkt dat een aantal voormalig NSB’ers innig samenwerken met de joodse voorzitter Van Praag. Mooi gegeven, goed voor een aantal invalshoeken die allemaal bekeken worden. Erg interessant.

Het favoriete elftal is van Jurriaan van Wessem, een behoorlijk Italiaans getint team, al staat Messi er wel. In zijn eigen woorden: de dalen bij Messi zijn minder diep dan bij Maradona. Een portret van een van mijn favoriete trainers, Valerij Lobanovskij eert de goede man, die ver voor Billy Beane al met statistieken werkte en meerdere keren een topteam opbouwde.

Tenslotte een verhaal over de voorganger van Messi als topscorer aller tijden van Barcelona: Paulino Alcantara. Natuurlijk is er meer te vertellen dan alleen zijn doelpunten, het leven van de ster was niet zoals velen vonden dat het hoorde.

Citaat: “Dan had mijn vader geld nodig om een speler wat extra’s te geven. ‘Hoeveel moet je hebben voor Keesie?’ was het dan. ‘Zoveel duizend’, en dan haalde die man een pak geld uit zijn achterzak, zoveel duizendjes had ik nog nooit bij elkaar gezien, en legde het zo op tafel. Ongelooflijk, maar zo ging dat toen…” (p.47)

Nummer: 20-091
Titel: Half 3 – Nummer 16
Auteur: Diversen (Ruud Doevendans, Harry Walstra, Roberto Pennino, Math Teeuwen, Spencer Price)
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
# Pagina’s: 104 (18762)
Categorie: Voetbal
ISBN: nvt

Meer Half 3:
Nummer 14
Nummer 13
Nummer 12
Nummer 11
Nummer 10
Nummer 9
Nummer 8
Nummer 7
Nummer 4
Nummer 3
Nummer 2
Nummer 1

Themaweek 98: Sportseries