Tags

, , , , , ,

Jan Wolkers – Zomerhitte

Vaak stel ik het kijken van een film uit, omdat ik het boek eerst wil hebben gelezen. Bij deze is dat niet gelukt. Het filmdebuut van Sophie Hilbrand was al op televisie voordat ik doorhad dat het ook ooit in de bioscoop was geweest.

Wolkers was vroeger een bijzonder populaire schrijver voor de boekenlijst. Zijn expliciete seksscènes golden als literatuur, menig puber heeft zichzelf zo voorgelicht. Toen ik als dertienjarige zo ongeveer de hele jeugdafdeling van de lokale bibliotheek had gelezen, mocht ik onder begeleiding van mijn moeder ook bij de volwassenen een boek uitzoeken. Nooit alleen, ik zou eens een boek van Wolkers uitkiezen, daar waren de semibejaarde vrijwilligers zwaar op tegen. Mijn tere kinderzieltje.

Dat mijn moeder mij een jaar later mee liet kijken naar Turks Fruit op de televisie geeft aan dat zij een stuk progressiever was dan de dames die erover gingen. Niet dat je naast je moeder wil zitten kijken naar de tieten van Monique van der Ven, dat doe je op die leeftijd liever alleen, maar het scheelde haar weer een gesprek. Mijn reactie was dat ik Wolkers eigenlijk helemaal niet hoefde te lezen. Er waren genoeg goede schrijvers, ooit lees ik Wolkers wel een keer.

En nu, meer dan drie decennia later, is dit het tweede Wolkersboek dat ik lees. En omdat ik de film zag, was er eigenlijk weinig verrassing meer. Nadeel is ook dat ik Sophie zie als ik Kathleen lees. Het verhaal is prima, weinig op aan te merken, maar ook weer niet dermate spannend dat het zeventien herdrukken gaat halen. Er moet wat seks in, er gebeurt wat vreemds, er lopen wat mysterieuze figuren rond en er is een observator, die vanaf de zijkant alles lijkt te zien, te kunnen duiden, maar zelf buiten het verhaal blijft. Vond ik in de film al bijzonder, kan hem nog steeds nauwelijks duiden.

Heb geloof ik nog maar een enkele andere titel van Wolkers in de kast staan, zal wel weer anderhalf decennium duren voor ik die lees.

Citaat: “Als je achter de bar staat zie je alles. Ik weet precies wie je bedoelt. Hij komt nogal vaak. Hij kijkt te veel mijn kant op. Hij ziet er niet onaantrekkelijk uit voor een oudere man. Verzorgt zichzelf kennelijk goed. Steeds haalt hij een notitieboekje tevoorschijn en schrijft wat op. Ik denk dat als ik naar hem zou knipogen hij het noteert. Misschien is het een journalist of een schrijver. Je ziet hem overal opduiken. Het kan best dat hij bezig is een verhaal te schrijven over het eiland. Of is het gewoon een voyeur.” (p.24)

Nummer: 20-104
Titel: Zomerhitte
Auteur: Jan Wolkers
Taal: Nederlands
Jaar: 2005
# Pagina’s: 92 (21133)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-5965-012-3

Meer:
Zwarte bevrijding
Scholieren
Wikipedia
Hebban
IMDB

Themaweek 96: Iets met boekenweek