Tags

, , , , , ,

Thomas Rosenboom – Spitzen

Meerdere Boekenweekgeschenken stonden nog ongelezen in de kast. In mijn leeshonger tijdens Corona, met aangepaste doelstelling om 100 boeken te lezen, komen ze goed van pas. En dus pak ik zestien jaar later ineens Rosenboom van de plank en lees ik het. Meerdere keren in de handen gehad, altijd weer teruggezet bij de R.

En ook al had ik er niet veel vertrouwen in, al snel zit ik lekker in het verhaal, de wereldvreemde hoofdpersoon is een leuk karakter om te volgen. Tango is het codewoord, een grappige subcultuur in onze hoofdstad. En van dansen komt meer, terwijl hij al blij was met een beetje aandacht, aansluiting. Voor hij het weet heeft hij een verhouding, al heeft hij geen idee of zij dat ook zo ziet. Zijn buurvrouw is de expert overigens, haalt Argentijnen naar Nederland om op te treden. Want natuurlijk is de tangowereld in Amsterdam maar surrogaat voor hen die ooit in Buenos Aires waren.

Allemaal leuke gegevens, maar eenmaal over de helft vraag je je af waar het verhaal heen gaat. Er gebeurt nog genoeg, daar ligt het niet aan, maar het kabbelt, springt niet van de bladzijden. En aan het eind is het voorbij, maar ben ik nog altijd op zoek naar het plot, naar de clou, naar de onderliggende gedachte. Dat kan natuurlijk ook aan mij liggen, maar het maakt wel dat ik de hele curve heb doorlopen, van lage verwachtingen, via blij verrast naar verveeld en aan het eind teleurgesteld. Ook een prestatie overigens, binnen 90 bladzijden.

Citaat: “Boetebereid, ofschoon nog natintelend van vreugde, ging hij na het eten naar boven, Han Bijman, een andere man nu, geen lid meer van de kaste der onaanraakbaren, zij die hun lichaam in het bijzijn van een ander bedekt moeten houden en voor wie het fysieke contact beperkt blijft tot de hand, de schouder, de wang, maar ten volle en ten leste dan toegetreden tot de gemeenschap der wetenden.” (p.24)

Nummer: 20-081
Titel: Spitzen
Auteur: Thomas Rosenboom
Taal: Nederlands
Jaar: 2004
# Pagina’s: 92 (15250)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-74336-98-1

Meer:
Scholieren
Wikipedia
Goodreads
Singel Uitgeverijen

Themaweek 96: Iets met boekenweek