Tags

, , , ,

Khaled Hosseini – En uit de bergen kwam de echo

De vliegeraar overtuigde me niet. Dus ook over deze internationale bestseller had ik mijn twijfel. Maar op een dag had de buurvrouw het in mijn Minibieb gezet, besloot ik het toch maar te lezen.

Het boek begint met een verhaal. En eigenlijk is dat een teken. Dit boek gaat een aantal verhalen vertellen. Fabels, mythes, legendes, parabels. Maar daarmee is het boek nog geen geheel. Er staan mooie vertellingen in. Er gebeuren bijzondere dingen. Maar, daar is al weer de volgende maar, dat maakt het nog geen goed boek.

Hosseini zou volgens mij geweldig passen bij een kampvuur in een afgelegen gebied. Vele, bewonderende luisteraars, en elke avond heeft de schrijver weer een mooi verhaal te vertellen. En hij vertelt het zo mooi, dat je graag naar hem luistert, dat je de volgende avond weer wil aanschuiven.

Maar zodra hij een dik boek probeert te schrijven, gaat het mis. Hij gaat zijpaden in, al is niet duidelijk waarom. Hij trekt nieuwe karakters het verhaal in, maar dwaalt weer af naar een verhaallijn die niets toevoegt. Hij probeert moraal in het verhaal te leggen, maar legt het te dik er bovenop. Hij keert elke keer terug naar de rode draad, al gaat dat te vaak te gekunsteld.

Vakantielectuur, er zullen vast velen het met mij oneens zijn, je verkoopt niet zo maar tig boeken in vele landen en vele talen. Maar voor mij werkte het niet. Denk dat dit het laatste boek was dat ik van hem las.

Citaat: “Pari heeft de kinderen niet over de zelfmoord verteld. Daar komen ze op een dag wel achter, waarschijnlijk. Maar van haar zullen ze het niet te horen krijgen. Ze zal niet het zaad in hun geest planten dat een ouder in staat is om haar kinderen in de steek te laten, om tegen hen te zeggen: jij bent niet genoeg.” (p.234)

Nummer: 20-089
Titel: En uit de bergen kwam de echo (And the mountains echoed)
Auteur: Khaled Hosseini
Taal: Nederlands (Engels)
Jaar: 2013
# Pagina’s: 416 (18050)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-234-7660-3

Meer:
Wikipedia
Scholieren
De wereld morgen
De vliegeraar

Themaweek 94: Vakantieboeken