Tags

, , , ,

Peter Buwalda – Otmars zonen

Lang verwacht. Nog een keer uitgesteld, maar eindelijk was daar dan de opvolger van het veelgeprezen Bonita Avenue. Het eerste deel van een trilogie. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet naar de boekhandel gerend, zoals ik zijn debuut ook pas veel later kocht.

Deze zomer stond er weinig soeps in de Vakantiebiebapp. Waar meestal een handvol titels uit de 30-40 de moeite waard is, zag ik dit jaar slechts Otmars zonen. Het tussendoorboek van de vakantie 2020. Op de iPhone, de hele vakantie mee. In de rij voor de kassa, als de dames een kledingzaak bezoeken, eventjes naast de barbecue, vele kleine momenten om een paar duizend schermpjes te lezen. Gelukkig viel me dat mee, het verhaal was ‘open’ genoeg om er elke keer weer snel in te komen. Wel een erg lang verhaal, met veel zijstappen, veel karakters. Maar terwijl dat bij Mulisch soms gekunsteld over komt, pretentieus, heeft Buwalda die valkuil weten te vermijden.

Verder heeft het boek alles in zich om boeiend genoemd te worden. Verraad, hebzucht, overspel, vreemde familiebanden, oude opgerakelde verhalen, meerdere fascinerende locaties, oliegeld, bijzondere seks, coming of age, intelligente karakters, verraad, erudiete nevenpersonen. Voeg daarbij een paar kleine referenties aan zijn debuut, een onvervalste cliffhanger aan het eind van het boek en het is goed te begrijpen dat ik met veel plezier heb gelezen. Misschien wacht ik over een paar jaar, als deel twee van de trilogie uitkomt, wel minder lang, want ik ben wel benieuwd hoe het verder gaat.

Aanrader (helaas is de Vakantiebiebapp ondertussen gesloten).

Citaat: “Star Busman schudde zijn hoofd. ‘Daar beginnen de misverstanden al,’ zei hij. ‘Nee, je moet beter nadenken. Je moet leren niet te snel je oordeel klaar te hebben. Er heeft in deze situatie namelijk maar een iemand iets gedaan, zoals jij het noemt.” (ergens halverwege)

Nummer: 20-090
Titel: Otmars zonen
Auteur: Peter Buwalda
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
# Pagina’s: 608 (18658)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-94-0312-300-4

Meer:
Bonita Avenue
Tzum
Hebban
Scholieren

Themaweek 94: Vakantieboeken