Tags

, , , , ,

Joris Luyendijk – Je hebt het niet van mij, maar…

De ondertitel vat eigenlijk goed samen wat en hoe. Een maand aan het Binnenhof. Het is niet genoeg, voordat je alles door hebt, zit je tijd erop.

Luyendijk krijgt een perskaart als Nieuwspoortrapporteur. Een functie die hij eigenlijk zo mag invullen als het hem uitkomt. En als antropoloog is hem dat wel toevertrouwd. Tegelijkertijd komt hij zelf, en met hem de lezer, al snel tot de conclusie dat je veel meer tijd nodig hebt wil je daadwerkelijk iets vinden wat opzien baart, waar je een boek over kan schrijven.

In deze ene maand spreekt hij politici, journalisten, personeel en vooral veel lobbyisten. Vooral die laatste beroepsgroep is boeiend, want onder het motto ‘kennis is macht’ hebben zij veel meer macht dan menigeen doorheeft. Maar dat hoeft niet alleen negatief te zijn.

Helaas heeft ook Luyendijk te maken met een ongeschreven erecode, waardoor niet iedereen open kan en wil zijn. Maar ook hijzelf kan niet alles schrijven, dat doe je maar een enkele keer en je carrière is voorbij. Daardoor is dit boekje niet meer dan een leuk tussendoortje, wetende dat er veel meer in had gezeten, dat Luyendijk een veel beter boek had kunnen schrijven.

Citaat: “Zo bezien is het probleem in Nederland de afgelopen twintig jaar misschien niet dat je van alles ‘niet mocht zeggen’. Bolkestein toonde aan dat je wel degelijk van alles kon zeggen, want hij deed dat voortdurend en zijn partij zat in de regering. Het probleem in Nederland is dat de discussie maar niet verder komt dan de vraag of iemand iets wel of niet mag zeggen.” (p.91)

Nummer: 20-049
Titel: Je hebt het niet van mij, maar…
Ondertitel: Een maand aan het Binnenhof
Auteur: Joris Luyendijk
Taal: Nederlands
Jaar: 2010
# Pagina’s: 111 (10498)
Categorie: Politiek
ISBN: 978-90-5759-425-0

Meer Luyendijk op gerbie.nl:
Dit kan niet waar zijn
Het zijn net mensen
Hoe lossen we de crisis bij de banken op
Laat eens wat van je horen 098

Meer Binnenhof:
Volkskrant
Sargasso
Joris Luyendijk

Themaweek 92: Meer boeken