Tags

, , , , ,

Ilja Leonard Pfeijffer – Peachez

Al een tijdje heb ik bewondering voor Pfeijffer, zijn columns zijn goed, zijn coronadagboek vanuit Genua indrukwekkend, in zijn interviews laat hij zien goed in het leven te staan. Alleen zijn meesterwerk heb ik nog niet gelezen, maar dat zal ook nog wel een keer gebeuren. Deze stond nog ongelezen in mijn kast, dus werd het tijd om er eens aan te beginnen.

Heel snel zat ik ondergedompeld in het verhaal. De professor kijkt terug op wat hem is overkomen. Het lijkt zo simpel, maar het werkt zo goed. Spam, iedereen krijgt veel, elke dag weer, iedereen negeert het. Tenminste, dat denk je. Maar mocht dat zo zijn, dan was het een simpele economische conclusie dat er nooit meer spam zou komen. Dus zijn er mensen die wel reageren.

De professor dus. Het meisje aan de andere kant moet even gecorrigeerd worden, de Latijnse uitdrukking is verkeerd geschreven. Tenminste, zo lijkt het. Tenzij ze vloeiend is en een andere betekenis wil overbrengen, maar dat leek hem niet zo. En niet veel later is het een mailtje met een nieuwe vraag. En dan meer. En voor hij het weet is hij verslaafd. Ondanks het leeftijdsverschil, de afstand (Vegas…), hun levenservaring, hun denkniveau, alles wat er niet klopt, hij raakt verslaafd aan haar woorden. Zijn werk lijdt er onder, zijn vermogen tot oordelen, zijn gezond verstand. En natuurlijk gaat het mis.

Pfeijffer heeft een prachtige novelle geschreven waarin hij heel aannemelijk heeft gemaakt wat er mis kan gaan. Misschien ook wel de kracht van taal aangetoond. Het verhaal is overigens ook te beluisteren als hoorspel via podcast. Kwartaal na lezing kwam ik daarachter, toch nog geluisterd, weer leuk.

Citaat: “Ik heb de dingen liever zelf in de hand. Daarom heb ik mijn leven op zo’n manier ingericht dat het voor het grootst mogelijke deel afspeelde in de gewijde tempel van de geest waar de stemmen van de oude dichters al eeuwen op dezelfde toon fluisteren, waar ik mij thuis voel en waar ik de volledige controle heb. (…) Althans, dat was zo totdat ik de liefde van mijn leven ontmoette.” (p.71/72)

Nummer: 20-044
Titel: Peachez, een romance
Auteur: Ilja Leonard Pfeijffer
Taal: Nederlands
Jaar: 2017
# Pagina’s: 176 (9885)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-295-1164-3

Meer Pfeijffer op gerbie.nl:
Ken Saro Wiwa
Hard Gras 104

Meer Peachez:
Podcast
Hebban
NRC
Volkskrant
Scholieren

Themaweek 92: Meer boeken