Tags

, , , , , ,

Dirk Jan Roeleven – De nieuwe fiets

Natuurlijk moest ik dit boek hebben. Smeets beveelt het aan. Zijn werk achter de schermen bij diverse programma’s spreekt voor hem. Via De Muur had ik al wel eens wat van hem gelezen. Via zijn site kocht ik een gesigneerd exemplaar, mooi voor mijn collectie.

De gedachte achter het boek is mooi. Roeleven koopt een nieuwe fiets in Italië, maatwerk natuurlijk, fietst in een aantal etappes naar huis en schrijft daarover.

Dat gegeven zou het boek een wielerboek kunnen maken, je kunt het ook als reisboek zien. Maar meer nog is het een zoektocht naar zichzelf, de spreekwoordelijke midlifecrisis, die hij zelf overigens ontkent. De band met zijn overleden vader komt vaak naar boven, als hij weer ergens in zijn eentje een bult op fietst.

Voor een fietstocht pakt hij verbazend vaak de trein, gezien de weersomstandigheden geen overbodige luxe. Al met al een mooi verslag dat je op verschillende manieren kunt lezen en/of interpreteren, maar zonder twijfel bijzonder geschreven. We leren Roeleven goed kennen, hij is erg open in zijn zelfinzichten.

Aanrader.

Citaat: “Toch ben ik geen steriele mafkees met geschoren benen en een wereldbeeld van wielen en stuurlinten, maar een vrij normale, arbeidzame midveertiger zonder midlifecrisis, met vijftien jaar verkering. Ongewenst kinderloos, dertig jaar vaderloos en domweg gelukkig op een fiets. Wel zodanig gedeformeerd dat ik bij een passerende mooie vrouw op een racefiets eerst de fiets bekijk en dan pas de berijdster.

Nummer: 20-045
Titel: De nieuwe fiets
Ondertitel: Villar San Costanzo – Amsterdam, 1247km
Auteur: Dirk Jan Roeleven
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 223 (10108)
Categorie: Reizen
ISBN: 978-90-467-0676-3

Meer:
De eenzame fietser
De nieuwe fiets
2doc (Roeleven)
Nieuwe helden
Volkskrant
De Muur 54
De Muur 12

Themaweek 88: Fietsboeken