Tags

, , , , , , ,

Gerard Hutting – Geen zomer zonder Tour

Ooit gekocht via internet, twee boekjes van Gerard Hutting, de man achter de Tourspecials die we spelden voor de komst van het internet. Hij schreef die zo ongeveer in z’n eentje vol, bundel die verhalen en je hebt een boekje.

Het eerste boekje viel me een beetje tegen, dus stond deze al jaren nutteloos op de plank. Tot in het voorjaar de titel ineens actueel werd. Zou het zo maar kunnen dat voor het eerst in drie kwart eeuw een zomer zonder Tour realiteit werd?

Dus herinnerde ik me dat ik dit boek nog op zolder had staan, tijd om het alsnog te lezen.

Weer viel het me niet mee. Hutting beschrijft hoe hij zelf de Tour beleefde. Veel heldendaden, veel ongelooflijke prestaties, hij mijdt de clichés niet. Maar zijn observaties zijn natuurlijk verre van uniek, de verhalen daardoor niet echt boeiend.

Gelukkig kwam ineens het hoofdstuk Cijferfreak, waarin ik me helemaal kon vinden. Hoe vul je een Tourvoorspelling in, welke Pool heeft welke puntentelling, hoe beoordeel je de verschillende kwaliteiten van verschillende renners, hoe vergelijk je renners van vroeger met de renners van heden? Allemaal vragen die nooit een uitputtend antwoord zullen krijgen, daarom punt van discussie zullen blijven. Op weg naar een eeuwigdurende top 100 van renners schaaft hij aan zijn systeem. Hij is er nog niet helemaal uit. Gevoelsmatig kwam hij tot een top 20, wie weet of hij het ooit passend weet te maken. Dat Merckx op 1 staat zal niemand verbazen. Dat Riis nog steeds in de top 20 van grootste renners ooit staat, verbaast mij wel.

Citaat: “Normaliter zou men ervan uit kunnen gaan dat Lance Armstrong, die de laatste jaren al zoveel heeft meegemaakt en de dood in de ogen heeft gezien, zijn zojuist herwonnen leven toch niet op het spel zal zetten door te slikken of te spuiten, enkel en alleen om een wedstrijd te winnen?” (p.117)

Nummer: 20-038
Titel: Geen zomer zonder Tour
Ondertitel: Herinneringen aan de Tour de France
Auteur: Gerard Hutting
Taal: Nederlands
Jaar: 2001
# Pagina’s: 127 (8645)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 90-806199-1-4

Meer:
Alpe d’Huez en andere wielerverhalen
Tour special stopt na 28 edities

Themaweek 88: Fietsboeken