Tags

, , , , , , , ,

Half 3 – Nummer 14

Op de voorkant staat een typerende foto. Willy Brokamp in Oranje. Lange haren, flinke baard, ogen neergeslagen. Harry Walstra schrijft het titelverhaal over de Limburgse vedette die toch net niet de topvoetballer werd die hij had kunnen zijn. Talent in overvloed, maar te veel relativeringsvermogen, te veel interesses naast voetbal, te weinig egoïst om te slagen in de absolute top. Mooi verhaal. Op Twitter roept Walstra al een tijdje dat in de lange lijst voetbal biografieën iemand de moeite zou moeten doen om ook Brokamp te eren met een biografie. Wie pakt de handschoen op?

Het verhaal over Bop Jongen las ik ook met veel plezier. Nooit van gehoord, maar wel een bijzondere loopbaan. Vriend van Beckenbauer volgens Pennino. Kunnen niet veel Nederlanders hem nazeggen.

Vaak wordt beweerd dat Bayern de slechtst mogelijke keuze was voor de afscheidswedstrijd van Cruijff. Een topclub in verval nodigt beter niet de absolute top uit. En dan ook nog eens slecht behandelen en uitfluiten, de Duitsers waren geprikkeld. Doevendans schrijft een goed verhaal en toont aan dat de gasten niet eens voluit gingen, maar dat Ajax die avond zo slecht was dat ze met 0-8 nog gematst werden.

Nog een paar aardige verhalen over Agostino di Bartolomei, Ricardo Zamora, Joe Gaetjens en het favoriete elftal van Aad de Mos. Eigenlijk stiekem wel een beetje revanche na het vorige nummer.

Citaat: “In de zomer van 1975 is Rinus Michels als opvolger van de ontslagen Hans Kraay de nieuwe Ajax-trainer geworden. Wanneer Michels na een dramatische eerste helft in de kleedkamer woedend roept dat het altijd dezelfde twee zijn die de boel verknallen, vraagt Brokamp: ‘Wie is dan die andere speler, mijnheer Michels?’” (p.16)

Nummer: 20-040
Titel: Half 3 – Nummer 14
Auteur: Diversen (Harry Walstra, Ruud Doevendans, Spencer Price, Roberto Pennino, Math Teeuwen)
Taal: Nederlands
Jaar: 2014
# Pagina’s: 104 (9049)
Categorie: Voetbal
ISBN: nvt

Meer Half 3:
Nummer 10
Nummer 9
Nummer 8
Nummer 7
Nummer 4
Nummer 3
Nummer 2
Nummer 1

Meer Doevendans:
Tardelli
Half Drie
Spreker Doevendans

Themaweek 86: Voetbalseries