Tags

, , , , , , , ,

Half 3 – Nummer 11

Mooie voorkant, Simon Tahamata op snelheid, bal aan de voet. Het Ajax-shirt zonder shirtreclame, zonder logo, ik kan het me nauwelijks herinneren. Hij is de hoofdrolspeler in het titelverhaal, geschreven door Harry Walstra en Ruud Doevendans samen. En natuurlijk gaat het ook over de treinkapers. Sterker nog, de kleine Ajacied komt pas later in het verhaal voor, wat wel een leuke draai is gezien andere verhalen over hetzelfde onderwerp. De voorzitter van Amboina komt aan het woord. Alle kapers voetbalden bij die club. Goed verhaal van de schrijvers, die onbevooroordeeld beschrijven wat er gebeurde, de impact op ieders levens.

De blinde terugkeek door Roberto Pennino is mooi, misschien wel juist omdat Liverpool tegen Bayern Munchen in 1971 een bloedeloze 0-0 werd. Zeker een hoogtepunt is de favoriete elf aller tijden van en door David Endt. Opvallend: geen Cruijff, welk meerdere mooie verhalen over spelers die hij zelf sprak, die hij kende, die hij bewonderde.

Vaste rubrieken als het wedstrijdverslag uitgeschreven (Hans Kraaij die kijkt naar AZ tegen Ipswich) en de vergelijking (Ronaldo tegenover Eusebio) ontbreken niet. Leuk om te lezen dat volgens de statistieken de Portugees een verbeterde uitgave was van de Braziliaan.

Harry Walstra keert nog een keer terug met een verhaal over Piet Keizer, voorwerk voor zijn iets later te verschijnen boek Vedette aan de zijlijn, lijkt mij. Niets mis mee.

Opvallend is dat deze uitgave geen ISBN heeft, de voorgaande 10 uitgaven wel. Al denk ik dat de kwaliteit eerder vooruit dan achteruit is gegaan. Ben wel benieuwd naar het waarom van deze keuze.

Citaat: “De kans dat de derde generatie, nu veelal jonge volwassenen, de wapens nog eens zal oppakken, acht Tahamata nihil. Wat niet wil zeggen, dat het ideaal uit hun leven verdwenen is; ‘Het is onze taak, die van mij en mijn generatiegenoten, om het ideaal van een vrije Molukse staat aan hen door te geven en op die manier levend te houden. Anders is alles voor niets geweest.’” (blz. 18)

Nummer: 20-001
Titel: Half 3. Nummer 11
Auteur: Diversen (Ruud Doevendans, Harry Walstra, Roberto Pennino, Math Teeuwen, Rene Otterloo)
Taal: Nederlands
Jaar: 2013
# Pagina’s: 104
Categorie: Voetbal
ISBN: nvt

Meer Half 3:
Nummer 10
Nummer 9
Nummer 8
Nummer 7
Nummer 4
Nummer 3
Nummer 2
Nummer 1

Meer Doevendans:
Tardelli
Half Drie
Spreker Doevendans

Themaweek 86: Voetbalseries