Tags

, , , , , ,

De mens denkt soms dat het al vele jaren bepaald wat er op aarde gebeurt. Simpel idee: de geschiedenis van 4.000 miljoen jaar samenvatten in een enkel kalenderjaar. Tot halverwege oktober: bacteriën. Pas in november ontstaat het leven, dieren, planten. Op 25 december verdwijnen de dinosauriërs, op 31 december, rond 11 uur ’s avonds ontstaat de mens. Rond 23.58 uur wordt de landbouw uitgevonden. De geschiedenis zoals wij die kennen speelt zich af in de laatste 60 seconden (Tijdslijn).

Archeologen vonden uit dat Neanderthalers groter, sterker dan de mens waren. En, dat was voor mij nieuw, ook een groter brein hadden, zeker 15% groter dan ons brein. Hoe kan het dat wij overleefden en Neanderthalers niet?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chimpansees, orang-oetans en peuters behoorlijk vergelijkbaar scoren op ruimtelijk inzicht, rekenen en causaliteit. Daar zit dus geen verschil in. Het verschil blijkt te zitten in ‘social learning’. De mens leert van elkaar, kan beter samenwerken. Dat is het verschil waardoor er nu geen Neanderthalers meer leven. Dat is waarom de mensheid zich heeft ontwikkeld zoals het zich heeft ontwikkeld (What makes us human)

Bregman laat mooi zien dat er een logische verklaring voor de wereld van nu, maar ook waarom we de nadruk toch op het goede van de mens zouden moeten leggen, niet op het wantrouwen.

Themaweek 84: Rutger Bregman – De meeste mensen deugen