Tags

, ,

9.

Hij schiet al flink op, hij is bijna Goor al uit, in de verte ziet hij de weilanden al. Rechts van hem ziet hij het Schild, achter het Java, daar waar het stadhuis staat. Al bijna 200 jaar oud is dat gebouw, hij is er wel eens langs gelopen. Met zijn schaatsen komt hij de heuvel natuurlijk niet op. Het stadhuis heeft wel een beroemde klok, maar het is niet veel meer. Zijn ouders zeggen dat ze het willen slopen, maar Goor heeft geen geld voor een nieuw gebouw. Misschien dat die textielfabriek die er gaat komen er voor zorgt dat het stadje wat rijker wordt, dan kunnen ze vast wel een nieuw stadhuis bouwen. De locatie is wel mooi. Je kunt er best ver kijken, vanaf het Schild. Het is ook een van de oudste plekken van Goor. Ooit lag er een groot kasteel hier, de Regge was dan ook meteen slotgracht. Van hieruit kon je verder Twente in. Goor was een soort van poort voor Twente. Gek was dat. Woltertje kijkt nog even naar het huidige Schild en draait zich om. Hij schaatst terug naar het beginpunt. Het wordt al schemerig, hij moet voor het donker thuis zijn.

10.

Na een tijdje verder peddelen is Jurriaan aangekomen in een nieuwbouwwijk. Die ziet er nog niet zo oud in, hij gokt dat het in de jaren twintig is aangelegd. De straatnamen die hij kan lezen vanaf het water refereren allemaal aan de vroegere textielindustrie. ‘TSB-straat’, ‘Ten Doesschateplein’, ‘Arntzenius Janninkstraat’ en ‘Weefstraat’. Het is een prachtig, ruim aangelegde wijk. Mooie huizen. Ruim, flinke tuinen. Hij kijkt zijn ogen uit. Zijn eigen huis is niet klein, zeker voor Amsterdamse begrippen, maar dit soort huizen zie je alleen in Buitenveldert en Amstelveen, terwijl hier heel normale mensen lijken te wonen. Hij kan hier ook door kleine grachtjes peddelen, die allemaal weer uitkomen in de Regge. Wel leuk, heeft hij een paar extra rondjes om te doen, voordat hij bij het Van Engelenplantsoen weer omdraait en naar het beginpunt terugkeert.

Hij tikt nog een keer op zijn iWatch om een livestream te openen met zijn moeder. Ze is blij dat hij het zo leuk heeft in Goor. Deze wijk kent zij ook nog niet, die is pas aangelegd toen zij al in Amsterdam woonde, rond de tijd dat Jurriaan is geboren. Ze slaat de stream op, zodat ze het vanavond nog even rustig kan bekijken, groet haar zoon en doet de groeten aan haar zus. Hij belooft dat hij ze zal overbrengen en dat hij voorzichtig zal doen op de terugweg. In een enkele middag heeft hij meer over Goor geleerd dan dat hij in een boek had kunnen lezen. En het was nog mooi weer ook, lekker buiten. Hij vindt het stadje leuker dan hij had gedacht…

Themaweek 83: Het alternatieve verhaal van de Regge