Tags

, ,

5.

Die gevechten tussen die Spanjaarden en die Staatsen waren vooral hier, wist Woltertje. Zijn grootvader had hem dit verteld, die had het weer van zijn grootvader. En die van nog langer geleden. 1581 was dat blijkbaar, meer dan 250 jaar geleden al. Toen stond hier een windmolen, waar de Staatsen werden teruggejaagd richting de Hofkerk. Goor was in twee delen gespleten. De Spanjaarden op het Schild, de Staatsen bij Huize Scharpenzele, op de weg naar Markelo. Gek eigenlijk, zo groot was Goor toen ook al niet en dan toch zo’n belangrijke plek, waar flink om gevochten werd. Pas dertig jaar later waren de Spanjaarden definitief verdreven. Hun invloed was behoorlijk groot. Na de vrede van Münster in 1648 was Nederland vooral hervormd, maar in Twente bleven veel mensen katholiek. Al stelde dat in Goor niet zo veel voor, pas onder de Fransen kregen ze kans om er openlijk voor uit te komen. Dat is nog helemaal niet zo lang geleden. Hij schaatste snel verder, het ijs was beresterk.

6.

Een stukje verder peddelend kwam Jurriaan ineens bij een groot plein. Dit moest de Schoolfeestweide zijn, daar had zijn moeder zo vaak over verteld. Daar had ze papa ontmoet, tijdens het jaarlijkse feest. Hij keek zo van de zijkant vooral naar een grote parkeerplaats. Aan de overkant wat winkels, rechts het gemeentehuis en het grote gebouw waar hij net langs is gekomen is dus de Reggehof. In zijn oren hoort hij het verhaal over dit plein. Een paar jaar geleden was hier voor de 150ekeer het School- en Volksfeest gevierd. Via Spotify hoort hij de muziek die daar bij hoort. Klinkt behoorlijk gedateerd, vorige eeuw waarschijnlijk. Maar waarschijnlijk wel gezellig in zo’n grote tent. Volgende week is het weer zo ver, zijn moeder komt hem dan weer ophalen. Samen zullen ze dan naar de kermis gaan en hij mag ook mee naar de tent. Aan de rand van het plein staan al hekken en materiaal waarmee ze die tent gaan opbouwen.

Dat feest schijnt voor de lokale bevolking erg belangrijk te zijn, al sinds eind van de 19e eeuw wordt het gevierd. Speciaal voor de kinderen die weinig verzuimden op school. Tegenwoordig wordt er flink gedronken, niet door de kinderen natuurlijk, maar wel zoveel dat dat gemeentehuis aan de rand van het plein een doorgang heeft voor vrachtwagens met bier. Het enige gemeentehuis ter wereld. Best bijzonder.

Themaweek 83: Het alternatieve verhaal van de Regge