Tags

, ,

3.

Woltertje heeft de eerste meters geschaatst. Langs het Groote Gat en hij komt nu langs de Stoet’nbrug. Links ziet hij de Kerk. Hij is er regelmatig geweest met zijn ouders. Zijn vader heeft hem wel eens vertelt dat dat stukje het oudste stuk Goor is. Dat ze eeuwen geleden daar voor het eerst bouwden. Hij kan er zich niets bij voorstellen. Hij vindt het al lastig om te bedenken dat de Fransen hier waren. Dat hebben zijn ouders nog meegemaakt, maar hij kan het zich al niet meer voorstellen. Stel je eens voor, een Fransman die over de Bandijk aan komt lopen, richting het centrum. Over de brug waar hij net onderdoor schaatst. Goor was vroeger erg belangrijk, dat heeft Woltertje wel begrepen. De Spanjaarden en de Staatsen vochten er al om. De Pruisen en de Russen verdreven die duvelse Fransen. En het is ook al meer dan 600 jaar geleden dat Goor stadsrechten kreeg. Wat een bijzonder plek om te wonen, Woltertje is er maar trots op.

4.

Jurriaan komt bij de eerste bocht. Het terras van Cafe de Tapperij zit vol. Vroeger was het een bruine kroeg, vertelde zijn tante al, nu met het terras aan het water, is het de drukste horecagelegenheid van Goor. Ook nu klinkt het er weer gezellig. Hij is nog te jong om er te komen, maar hij maakt met zijn GoPro een paar foto’s die hij opslaat in de Cloud zodat hij ze kan terugzien,  zijn moeder reageert vanuit Amsterdam dat ze daar vroeger ook wel eens kwam, leest hij op zijn iWatch.

Bij dat café begint ook het centrum. Een paar decennia terug waren ze nog bang dat het leeg kwam te staan, maar nu zit er horeca, wat traditionele winkels, vele afhaalpunten van webwinkels en een aantal gemeenschapshuizen, plekken waar kunstenaars, scholieren en anderen dagelijks samenkomen en een ieder bijdraagt aan een mooi Goor. Hij is onder de indruk. Morgen maar eens een wandeling maken door het centrum. Bewonderend kijkt hij naar de Stoet’nbrug. Hij weet dat het een replica is, luistert even naar het verhaal op zijn app. Vroeger stond hier de originele brug. Die is in 1916 al weggehaald. En later die eeuw verdween de Regge helemaal uit Goor. Gek, als je nu ziet hoe mooi het is, dat ze dat vroeger niet zagen? Stoete is blijkbaar Twents voor brood. Zou hier vroeger een bakker hebben gezeten?

Themaweek 83: Het alternatieve verhaal van de Regge