Tags

, ,

1.

Woltertje bindt zijn schaatsen onder zijn schoenen. Hij mag al alleen schaatsen. Zijn vader heeft het hem geleerd. Hij gaat dwars door Goor schaatsen vandaag, over de Regge. Hij is blij dat het flink gevroren heeft. Aan de overkant ziet hij waar de nieuwe weefschool komt. Zijn vader mag daar heen. Dat zou geweldig zijn, dan krijgt hij werk in de nieuwe fabriek die er ook gaat komen. Er worden daar 86 leerlingen opgeleid, zij leren het nieuwe weven, met een machine. Vroeger was weven iets voor vrouwen, voor meisjes, maar nu er een fabriek komt gaat dat allemaal anders. De Engelsen hebben zich er mee bemoeit en nu wordt Goor een van de belangrijkste steden als het om textiel gaat, zo gaan de verhalen door het stadje. Zijn moeder was erg blij toen vader werd aangenomen. Het zou een stuk beter gaan, vertelde ze de kinderen. Misschien mogen de kinderen ook naar school, er is sprake van een openbare school voor iedereen. Het lijkt Woltertje geweldig. Leren lezen, schrijven, rekenen, dan zou hij later vast ook wel in een fabriek mogen werken. Dan zouden ze rijk worden!

2.

Jurriaan opent het slot van het paddleboard, hij gebruikt zijn smartphone om te betalen. Meteen logt hij in bij de drone die boven het Groote Gat hangt. Zijn moeder kan thuis meekijken hoe hij door haar geboorteplaats gaat suppen. Toen zij jong was, was dit water er niet. Volgens haar was er alleen maar een haven in het Twentekanaal. In de tijd van zijn betovergrootouders schijnt dit water een belangrijke binnenhaven te zijn geweest. De Regge was toen nog een belangrijke rivier voor Goor, nu is het een mooi water, dwars door het dorpje heen. Zijn tante, waar hij logeert, had hem verteld dat het een mooie manier is om Goor te leren kennen. Vanaf het water kan hij alles goed bekijken en de bijbehorende app vertelt hem meteen het een en ander over de geschiedenis.

Op school vindt Jurriaan geschiedenis een leuk vak, de meester kan zo mooi verhalen vertellen van vroeger. Gisteren toen hij achterin de zelfsturende auto naar het oosten was gereden had hij op zijn handdevice al het een en ander gelezen over het dorpje van zijn moeder. Hij was er als baby wel eens geweest, maar daar kon hij zich niets van herinneren. Deze vakantie bij zijn oom en tante is een goede kans om meer te leren over Goor, waar zijn moeder opgroeide en waar ze nog zo vaak over praat. Hij pakt de peddel en begint aan zijn tocht door Goor. Benieuwd naar wat hij allemaal zal tegenkomen onderweg.

Themaweek 83: Het alternatieve verhaal van de Regge