Tags

, , , , , ,

Maarten van Rossem – De atoombom

Graag luister ik naar Maarten van Rossem. Hij is welbespraakt, nog beter belezen, deugt (wat voor velen een foute kwalificatie is, maar volgens mij nog altijd iets om naar te streven, dus ook als geuzennaam te gebruiken) en kan dingen duidelijk uitleggen. Zijn artikelen lees ik graag, ik leer de wereld beter begrijpen.

Zo ook dit boek, door hem zelf voorgelezen, wat altijd beter is dan wanneer een stemacteur dat doet, over de atoombom. Gelukkig is de mensheid zo slim om het gevaar van de atoombom te zien, helaas was ze dat niet altijd en werd ze gebruikt door de VS om een eind te maken aan de strijd tegen Japan, in de tweede wereldoorlog.

Stap voor stap legt Van Rossem uit hoe de bom werd ontworpen, getest en ook gebruikt, waarbij de technische uitleg best lastig te volgen was, ook al haalde ik in een grijs verleden 9’s voor scheikunde. Gelukkig gaat het grootste deel van het verhaal over de politieke consequenties, vooral de koude oorlog.

Boeiend, leerzaam, lekker om te luisteren tijdens een lange wandeling.

Citaat: “En Truman wist helemaal niet dat die bom bestond. Dus die minister van Defensie kwam bij hem in het kantoor, the oval office, die zegt Mister President, ik heb een interessante mededeling voor u. We hebben een gigantische bom gemaakt.”

Nummer: 20-021
Titel: De atoombom
Auteur: Maarten van Rossem
Taal: Nederlands
Jaar: 2009
# Pagina’s: 77 (Luisterboek) (4651)
Categorie: Geschiedenis
ISBN: 978-90-4682-572-3

Meer:
Wikipedia
BOL
YouTube
Wie zijn wij

Themaweek 82: Luisterboeken