Tags

, , , ,

Nummer  27
Artiest  Portishead
Titel  Sour times
Jaar  1994
Wikipedia  Sour Times
Website  Portishead
Tekst  Genius

Op een gegeven moment in je leven heb je besloten wat je mooi vindt en wat niet. Je filosofie staat, je levensvisie is ontwikkeld, je weet hoe je in het leven staat. Voor de meeste mensen komt dit aan het eind van de pubertijd. Daarna is verandering lastiger, vernieuwing vervelend en vervallen velen in conservatief gedrag.

Een uitzondering ben ik niet, maar soms moet je toch je zelf durven laten overtuigen van je ongelijk. Mijn ongelijk kwam toen ik in 1994 de uitvinders van Triphop ontdekte. De band Portishead, genoemd naar een voorstadje van Bristol, combineerde computers, elektronische muziek met gevoel voor muziek, mooie teksten, prachtige instrumentale muziek met digitale herrie. En dat klonk geweldig. Tot dan had ik elektronische muziek weggezet als oplossing voor talentluwe muzikanten.

En hier kwam dat trio zonder enige uitleg mij wegvagen, dit was geweldige muziek. Triphop dus. Enter Massive Attack, Tricky, Morcheeba en vele anderen. Maar Portishead bleek zonder twijfel mijn favoriete band in het genre.

Na Dummy volgden meerdere, helaas niet veel, mooie albums. Vooral het livealbum opgenomen at Roseland te New York hoort bij mijn favoriete albums aller tijden. Een volledig klassiek orkest, met vele strijkers, twee mannen van middelbare leeftijd uit Bristol die de muziek bepaalden, er allerlei geluiden doorheen gooiden, niet passend bij de klassieke muziek, maar juist daarom wel erg mooi en om het af te maken de stem van Beth Gibbons.

Solo staat ze ook in deze lijst, maar vooral is en blijft ze de zangeres van deze muzikale giganten. Luister hoe mooi en indringend ze ‘nobody loves me, it’s true’ kan zingen en dat je haar gelooft, dat je weet dat het klopt, dat er niemand anders op de hele aarde dit zo geloofwaardig kan voortbrengen. Kippenvel.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.