Tags

, , , , , ,

Edwin Winkels – Het oog van de orkaan

Het dystopische Welkom thuis was een geweldige debuutroman. De journalist werd freelancer, kreeg de kans om meer zijn eigen gang te gaan. Ik was al fan, dat debuut vertelde mij dat hij veel meer in zich had. De aantal keren dat ik hem daarna sprak, vooral via social media, maar ook een keer live, overtuigde mij dat hij ook nog eens een heel aardige man is. Dus wil ik elk boek van hem hebben, natuurlijk ook lezen. Zijn productie de laatste jaren is dermate groot, dat ik soms een keus moet maken om een boek later aan te schaffen, niet meteen te lezen.

Zo kan het dus dat ik pas een paar jaar na verschijnen dit boek ter hand nam. Wat ik niet wist, was voor Winkels een gegeven, een uitgangspunt van deze historische roman. Er zijn veel Spanjaarden van de Canarische Eilanden, vooral Tenerife, verhuisd naar de delta bij New Orleans. Daar begonnen ze een nieuw leven, de Isleños. Ze woonden aan de rand van het moeras, New Orleans was niet ver weg, maar gevoelsmatig, geplaatst in de tijd, was het een wereld verder.

We volgen een familie van 1825 tot 1965. De wereld veranderd, hun levens ook. Grote rampen kenmerken de generaties. Oorlogen, overstromingen, orkanen, er is natuurlijk veel gebeurd. Voordat een deel van een verhaal saai wordt, springen we in de tijd. Zien we een kleinzoon terug als grootvader.

Winkels schrijft stijlvol, hij beschrijft hun levens zo mooi, zo duidelijk, dat je je even in de delta voelt, dat je het idee hebt dat je daadwerkelijk over hun schouders meekijkt. Maar toch had ik het idee dat de werkelijkheid het verhaal soms in de weg stond. Dat Winkels een geweldig verhaal kon vertellen, maar niet om de realiteit heen kon, niet de archieven kon negeren. Daarom vind ik deze historische roman boeiend, maar niet het meesterwerk dat zijn debuutroman wel was.

Citaat: “Ze vergaderen al weken, in de kantoren van New Orleans. Ik ben bij de gouverneur van op bezoek geweest. Niet een keer, niet drie keer, maar wel tien keer. En hij had begrip voor mij, voor ons. (…) Ongetwijfeld zou het niets meer hebben geholpen, maar nu hebben ze het achterbaks gedaan, de rijken onder elkaar, de bazen van New Orleans. De dijk zal tegen onze wil worden opgeblazen…” (blz. 168)

Nummer: 20-019
Titel: Het oog van de orkaan
Auteur: Edwin Winkels
Taal: Nederlands
Jaar: 2016
# Pagina’s: 302 (4174)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-94-92037-34-3

Meer Winkels op gerbie.nl:
Het Barcelona gevoel
Escuchando a Cruyff
Haar laatste vlucht
Welkom thuis

Meer Oog:
Isleños (Wikipedia)
Los Islenos
Het oog van de orkaan (Site Winkels)
Edwin Winkels (Wikipedia)