Tags

, , , , ,

Mart Smeets – Afzien

Leuk dat Smeets sinds zijn verplichte afscheid van de NOS nog meer zijn eigen gang kan gaan. Hij wordt nog wel uitgenodigd door talkshows, zijn expertise wordt gewaardeerd. Hij mag nog klusjes doen voor commerciële zenders. Hij schrijft nog columns. En daarnaast heeft hij tijd voor wat boekjes, dat is niets nieuws. Wel nieuw is dat er bij dit, en ook al het vorige, een pdf’je op de site staat van wat extra verhalen. Papier besparen? Motivatie van de fans checken? Kwaliteitseisen? Geen idee, maar het zijn in dit geval flink wat korte verhalen, samen 88 bladzijden extra.

Dit boek, net als vele voorgaande boeken, een verzameling van een jaar lang korte verhalen en columns. En net als vele boeken zijn dat goede verhalen, leuk om te lezen, interessant om via Smeets je sportkennis uit te breiden.

Een lang verhaal over Sven Kramer, persoonlijk heb ik niet zo veel met de schaatser, maar daarom is het niet minder interessant om te lezen. Een terecht pleidooi voor de Giro en de Vuelta, grote ronden die in de schaduw van de Tour staan (in Nederland), maar meer aandacht verdienen, helemaal mee eens. Een lang verhaal over het WK voetbal in Rusland, als vaker gezegd, Smeets heeft een behoorlijke afstand tot die sport. Zijn observaties zijn terecht, maar of ze nog relevant zijn? Geraint Thomas krijgt een gedicht van Mart, bijzonder. Een verloren finale door Serena Williams maakt de psycholoog in de schrijver wakker. Boeiend. De kracht van de schrijver komt goed naar voren in het verhaal over de terugkeer van LeBron James naar Cleveland. Dit zijn de verhalen waar hij zijn toegevoegde waarde goed kan bewijzen, dit wil ik lezen. Het afscheid van Daniel Nestor is een prachtige reden voor een mooi portret van de dubbelaar.

Mooie titel in mijn behoorlijk complete collectie.

Citaat: “Het ochtendjournaal (..). Daarin was een tennisuitslag uit New York verwerkt, maar wel eentje van de vorige dag. Tot mijn stomme verbazing las de nieuwslezeres niet de uitslag voor van de grote wedstrijd die tien minuten eerder was geëindigd, maar kwam ze met oude koek. Nieuws? Waar nieuws? Wie zaten er in hemelsnaam te pitten daar in Hilversum?” (p.144)

Nummer: 20-018
Titel: Afzien
Auteur: Mart Smeets
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
# Pagina’s: 224 + 88 (3872)
Categorie: Sport
ISBN: 978-94-6297-122-6

Meer:
Aan de meet
De afrekening
Commentator
Dagboek van een sportgek
Het Dream Team
Geel
Gepakt
Helder
De Kopgroep
Het laatste geel
De Lance Factor
Mijn Amerika
Netwerk
Niets is wat het lijkt
Nostalgie
De Olympische spelen
Oranje boven!
Passie
Prettig verslaafd
Prikkels
Retro
Rond de 40
Sportzomerdagboek
Sterren
Thuis in de Tour
De Tour van ‘80
De Tour wacht op niemand
Verhaal halen
Wereldtour
Zomeravondvertellingen