Tags

, ,

Nummer  32
Artiest  Jarabe de Palo
Titel  La flaca
Jaar  1996
Wikipedia  La flaca (album)
Website  Facebook
Tekst  Letras

Sommige nummers hebben maar een paar seconden nodig om je te verplaatsen, in tijd en ruimte. Binnen een paar noten van dit nummer is mijn hoofd weer in Menorca, zomer 1997. Natuurlijk weet ik wel dat het nummer zich afspeelt in Havana, maar ik hoorde het die zomer continu op Menorca, waar ik werkte als reisleiding. En vaak gaat zo’n nummer vervelen als je het voor de 716e keer hoort. Vaak is het nummer niet leuk meer buiten de omgeving. Beide is niet van toepassing. Ook nu, bijna een kwart eeuw later hoor ik het nummer nog graag, waar ik dan ook ben.

De zanger van de Spaanse band Jarabe de Palo zag haar dansen in die discotheek in Havana, waar hij op vakantie was. Hij was meteen onder de indruk van die slanke schoonheid. In een interview dat hij ooit gaf, vertelde hij dat zij minder onder de indruk was, zij hield van vrouwen. Desondanks schreef hij deze prachtige ode aan haar en brak meteen wereldwijd door.

Zelf moest ik op zoek naar een winkel waar ze nog cassettebandjes verkopen, ik had nog geen portable CD-speler, moest het doen met een ouderwetse (toen al) walkman. De band maakte daarna meerdere goede albums, ik heb er een aantal, maar verloor het contact begin deze eeuw. Het eerste album blijft mijn favoriete, met het titelnummer zonder enige twijfel als evergreen.

Wat zou ik niet doen voor een kus van die magere schoonheid?

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify, Deezer en YouTube.