Tags

, ,

Nummer  34
Artiest  Johnny Cash
Titel  Hurt
Jaar  2002
Wikipedia  Hurt
Website  Johnny Cash
Tekst  AZ Lyrics

Heel veel jaren van mijn leven heb ik verloren door een vooroordeel. Cash was een countryzanger, en die muziekstijl luister je niet. Kon je net zo goed naar smartlappen luisteren.

Tot vlak voor zijn dood de goede man besloot om nog even de studio in te gaan en wat muziek op te nemen. Covers van vele artiesten, logische en minder logische titels. En het bleek meer dan een album te zijn. Rubin produceerde, liet Cash spelen, liet hem zingen, zo kaal mogelijk. Gewoon een man en een instrument. The American Series van Johnny Cash is zonder twijfel de beste serie albums ooit.

Ondertussen heb ik ook veel van zijn oude muziek ontdekt. Ook mooi, ook de moeite waard, maar mijn favoriete albums komen toch uit de American Series. Vooral de tweede en derde zet ik nog regelmatig op. En als mijn favoriete nummer kies ik Hurt. De band Nine inch Nails kende ik slechts van naam, ook hun versie is prachtig. Maar die oude muzikant, die zijn hele leven niet anders heeft gedaan dan muziek maken, die zich realiseert dat het elke dag over kan zijn, die het nummer eigen maakt, zijn eigen versie ervan zingt, het grootste compliment wat je als muzikant kan gebeuren, Cash die jouw nummer zingt, die versie waarin je Cash op zijn breekbaarst ziet, die clip met de piano die dicht geklapt wordt aan het eind, ja die versie, die moet in deze lijst. Wat ongelooflijk mooi.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.