Tags

, ,

Nummer  40
Artiest  The the
Titel  Sweet bird of truth
Jaar  1986
Wikipedia  Infected
Website  The the
Tekst  Lyrics

De band die het moeilijkst te googlen is, opent de top 40. Alhoewel band, eigenlijk gaat het om Matt Johnson. Ik kan me nog precies herinneren dat ik dit album op oudejaarsdag kocht. Mooier dan vuurwerk, ik was net 17. Drie decennia later start in Nederland de vuurwerkdiscussie pas echt, velen zijn mentaal nog niet verder gekomen dan 16 lijkt het.

Een paar maanden voordien zou de eerste single uit zijn gebracht, ware het niet dat de woorden van Johnson profetisch leken. De regering Reagan besloot, met de steun van mevrouw Thatcher, om Libië te bombarderen (wikipedia), waardoor dit nummer eigenlijk niet gewenst was op de radio.

The the brak eigenlijk nooit door bij het grote publiek. Hij leeft wel van de muziek, maar vooral op de achtergrond (filmmuziek) sinds de jaren negentig. Maar voor mij is hij zeker een van de highlights van de jaren tachtig. Toen streaming een paar jaar geleden populair werd, luisterde ik weer regelmatig naar live-opnamen en albums van The the. Tekst en muziek kloppen, beide goed. Geweldig artiest.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.