Tags

, , , , ,

(Blz. 530 t/m 699; 7-6-1994 t/m 1-8-2001)

Ferdi wil graag eerder beginnen met tbs. In de gevangenis verveelt hij zich, hij mag niet veel, maar vooral: hij wordt niet voorbereid op een terugkeer in de maatschappij. In principe mag je na 2/3 van je straf, bij goed gedrag, de rest van je straf thuis doorbrengen. Maar dan moet je wel door de Tbs-kliniek geschikt worden geacht.

Krabbe is eigenlijk een beetje klaar met zijn bezoeken aan Ferdi. Hij ziet geen vooruitgang, geen ware spijt, de gesprekken herhalen zich, over bepaalde zaken zullen ze het nooit eens worden. Els formuleert het mooi in een van haar vele brieven: “Jij weet allang dat een boek er niet inzit. Dat jouw romantische idee van de unieke kans om een koelbloedige moordenaar te kunnen opvoeren die beschouwelijk kan zijn over wat hij gedaan heeft, niet klopt met de werkelijkheid. Bij Ferdi is er een verband tussen zijn onvermogen tot zelfbespiegeling en wat hij gedaan heeft. Als hij zelfbeschouwend zou kunnen zijn, dan was het zover nooit gekomen” (p.570). Ondanks haar harde oordeel over haar man, blijft ze aan hem gehecht, blijft ze hem trouw bezoeken.

Als Ferdi wordt overgeplaatst naar de Tbs-kliniek in Groningen, heeft Tim een mooi excuus (de afstand) om minder vaak op bezoek te gaan. Maar hij blijft gaan, zelfs al is het een flinke reis. Een vreemd soort trouw, plichtsbesef. In de Tbs-kliniek krijgt Ferdi zijn therapie, de verplichte onderzoeken. Hij houdt zich fit door te lopen, hoopt te mogen schaatsen in Assen. Hij wordt lid van de vereniging Elf Steden. Verrassenderwijs wordt hij zelfs ingeloot. En als de tocht dan in 1997 eindelijk weer eens plaatsvindt, is het te snel voor Ferdi. Zoon Thomas gebruikt de ledenkaart om mee te doen. Weliswaar is hij eigenlijk continu verplaatst aan diverse drugs, maar na ruim 12 uur komt hij aan in Leeuwarden. Een paar dagen later schaatst hij samen met Tim de Vijfdorpentocht bij Avenhorn.

Dan in 1998 een verrassende beslissing. Het behandeltraject van Ferdi wordt stopgezet. Waar negen jaar werd verwacht, blijkt hij na een jaar of vier al uitbehandeld. Maar hij mag nog niet worden vrijgelaten, want zijn straf is nog niet voor 2/3 uitgezeten. Terug naar de gevangenis dus. Vreemde situatie. De pers duikt weer op de zaak, de familie Heijn wordt natuurlijk om commentaar gevraagd. Zoon Ronald Jan heeft met de moordenaar van zijn vader gesproken. In de pers laat hij dingen los, maar op verschillende momenten spreekt hij zichzelf tegen.

Els schrijft een boek, fictie, maar voor iedereen duidelijk herkenbaar als haar verhaal. De namen zijn anders, maar het gaat over de ontvoering. Ferdi speelt echter een bijrol, het gaat vooral over hoe het met het gezin gaat, wat het met je doet wanneer iemand op deze manier wegvalt uit de familie. Niet iedereen waardeert het boek, zelfs Krabbe is geen fan. Els wordt verweten dat ze te veel slachtoffer speelt, terwijl de familie Heijn de ware slachtoffers zijn.

(wordt vervolgd)

Themaweek 80: Tim Krabbé – Vrienden