Tags

, , , , ,

(Blz.5 tot 122; 6-4-1988 tot 31-12-1988)

Krabbé schrijft een soort logboek, alles is gedateerd, als lezer worden we mee terug genomen naar 1988. Om precies te zijn 6 april van dat jaar. Het moment dat de schrijver gefascineerd raakt door de arrestatie van Ferdi E. Met hem velen. De werkeloze ingenieur had iedereen om de tuin weten te leiden, had geld gevangen van het Ahold concern, terwijl hij eigenlijk al vrijwel meteen de tweede man, Gerrit Jan Heijn had vermoord. Zeven maanden na de ontvoering liep hij alsnog tegen de lamp.

Krabbé ziet, waarschijnlijk net als velen, de overeenkomst met zijn boek Het Gouden Ei, verfilmd als Spoorloos en later nog een keer in Hollywood. Hij wil de moordenaar leren kennen. Een familieman die alles voor zijn gezin verborgen wist te houden. Een perfecte moord, net als in zijn boek. Maar toch niet helemaal perfect, want hij wordt gepakt. Hij moet Ferdi E. spreken, hij wil het boek schrijven dat bij het verhaal past. Hij zoekt contact. Via diens vrouw Els, rechtstreeks naar de gevangenis. En hij registreert alles minutieus. De schrijver maakt aantekeningen over telefoontjes, brieven (E-mail bestond nog niet), gesprekken, zelfs dromen. Is alles relevant? Alles wat met de zaak te maken heeft, volgens hem wel.

Het eerste jaar is eigenlijk allemaal terug te vinden, als je krantenarchieven induikt. Alleen de rol van Krabbé was (bij mij tenminste) niet bekend. Hij spaart zichzelf niet. Al op blz. 66 zien we de eerste hint over het nieuws dat vele media bij het boek hadden: zijn verhouding met Els. “Els belt, om half elf ’s avonds – de eerste keer dat we elkaars stem horen. Het wordt een gesprek van drie uur. Ze heeft een leuke, jonge stem. Het is intiem, gezellig, makkelijk. Eén keer neemt het gesprek een wending die me een beginnende erectie bezorgt.” Het is een vreemde constatering. Waarom zou je dat noteren, is het relevant in de fase waarin Krabbé zich bevindt? Weet hij dan al dat hij ooit een verhouding met de vrouw zal hebben? Het is een zin die niet past in de verkenning, de toenadering.

Ferdi E. wordt veroordeeld, zijn gezin heeft het moeilijk. Aan de ene kant omdat ze niet willen schuilen, maar ook omdat ze niet aangekeken willen worden. Ze waren geen partij, wisten van niets. Tegelijkertijd willen ze hem niet laten vallen, hij blijft de vader van het gezin. Els is open over het verleden naar de schrijver. Zij werd geslagen, zij heeft een verhouding gehad. Ferdi was agressief en wilde graag wraak nemen op een voormalige werkgever waar hij weg moest. De eerste contacten tussen Krabbé en Ferdi E. gaan moeizaam. De moordenaar weet niet goed wat hij met de schrijver aan moet. Ze schrijven lange brieven, tientallen kantjes. Soms rechtstreeks, dan weer via Els. Zij lijkt de enige die van beide kanten openheid krijgt, probeert haar leven weer op te pakken, maar kan niet om de feiten heen, ze is de vrouw van een moordenaar.

(wordt vervolgd)

Themaweek 80: Tim Krabbé – Vrienden