Tags

, , , , ,

De ophef op social media én in de traditionele media maakten me duidelijk dat ik iets gemist had. De documentaire over Tim Krabbé en zijn nieuwste boek was bijzonder.

Twan Huys maakte er een documentaire over, zowel Huys als Krabbé waren gefascineerd door de moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Ik kan het me ook nog goed herinneren, volgens de politie zat er een behoorlijke bende achter, het bleek een eenling die de ontvoering had uitgevoerd, terwijl zelfs zijn eigen gezin dat niet had doorgekregen.

Natuurlijk wil ik dat boek lezen. Dat heeft niets te maken met de documentaire, de fragmenten die er over naar buiten kwamen, dat de schrijver zelfs een verhouding met Els, de vrouw van de moordenaar had gehad. Dat is natuurlijk best vreemd, maar minstens zo fascinerend is het feit dat de schrijver een boek heeft geschreven dat meer dan dertig jaar beslaat. Dat hij meer dan 100 keer naar de gevangenis ging. Dat het een erg dik boek is geworden dat door menigeen wordt geprezen.

En toen kreeg ik het boek op mijn verjaardag, gesigneerd nog wel. Zowel Het gouden ei als De renner staan hoog op mijn lijst van favoriete boeken. Maar dit bleek een boek van 800 bladzijden, waar ik de volgende avond al in begon. Niet te doen in een enkel blogje, realiseerde ik me na dik 100 bladzijden. Dit boek gaat mij meer dan twee maanden leestijd opleveren. Ik reken op meer dan 20 uur en ik haal niet eens een half uur per dag. Mijn bewondering voor de recensenten die binnen een week gelezen én geschreven hadden, groeide.

Deze week dus als themaweek: Het boek Vrienden van Tim Krabbé.

Themaweek 80: Tim Krabbé – Vrienden