Tags

, , , , , ,

Hans Rosling – Factfulness

Meer vrije tijd dan ik had gedacht, een boek én een aantal tijdschriften uit, binnen een week. Een werkweek in Oslo was het. En toen stond ik op het vliegveld, nog flink wat tijd te overbruggen tot de vlucht gaat. Met een vlucht en een flinke treinreis voor de boeg, moest ik een nieuw boek hebben. Mijn Noors is niet al te best, moet ik toegeven, dus was ik aangewezen op de ene kast Engelstalig. En laten de meeste boeken die op een vliegveld verkocht worden nou net niet mijn stijl zijn. Gelukkig lag dit boek er ook. Stond al een tijdje op mijn lijstje. Zijn TED-talk kende ik. Zijn optreden bij Lubach ook. Professor Hans Rosling toont met statistieken aan dat het helemaal niet slecht gaat met de wereld. En dat wil ik wel lezen.

De vlucht en treinreis vlogen voorbij, ik was even weg van de wereld. Thuis las ik het uit. De ondertitel is nog duidelijker dan de titel zelf: Ten reasons we’re wrong about the world – and why things are better than you think. Eerlijk gezegd denk ik zelf dat ‘than’ ook vervangen had kunnen worden door ‘if’, maar daar gaat dit boek niet over.

Er staan zoveel interessante statistieken, boeiende grafiekjes en nuttige feiten in dit boek, je zou willen dat elke politicus, zeker de populisten, verplicht dit boek moeten lezen. Statistieken kunnen altijd gebruikt worden (cliché: je hebt leugens, je hebt statistieken) ten faveure van het argument dat je zoekt, maar Rosling gaat voorbij de argumenten. Hij gaat geen discussie aan met populisten, doemdenkers en pessimisten, hij schetst met de juiste getallen hoe de wereld zich ontwikkeld. En dat is een mooie gedachte.

Even twijfelde ik of ik een paar voorbeelden uit het boek zou gebruiken om dit blogje te versterken, maar dat doe ik niet. Doe zelf de quiz, de link staat onderaan. Bijna over de hele wereld wordt die slecht beantwoord, door jong én oud, door laaggeschoold én door universitair geschoolden. Zelfs politici en beleidsmakers maken de quiz beroerd. En dat is erg, aangezien het beleid wordt gebaseerd op verkeerde veronderstellingen.

Kijk naar Rosling via Ted-Talk, lees het boek, kijk op de site, maar ken je feiten voordat je de discussie aan wil gaan. Alle statistieken die Rosling gebruikt zijn openbaar, Google is your friend. Maar dan moet je ze wel gebruiken. De wereld wordt er nog beter van dan het al is.

Citaat: “I had the honor of attending the 64th Lindau Nobel Laureate Meeting, and addressing a large group of talented young scientists and Nobel laureates in physiology and medicine. They were the acknowledged intellectual elite of their field, and yet on the question about child vaccination they scored worse than any public polls: 8 percent got the answer right.” (p.188)

Nummer: 19-062
Titel: Factfulness
Auteur: Hans Rosling
Taal: Engels
Jaar: 2018
# Pagina’s: 342 (14009)
Categorie: Non fictie
ISBN: 978-1-473-63747-4

Meer:
Wikipedia
Gapminder
Goodreads
Factfulness Quiz
Hans Rosling (Wikipedia)
Ted Talk (2006)

Themaweek 78: De laatste boeken van 2019