Tags

, , , ,

Kurt Vonnegut – 2 B R 0 2 B

Toch weer eens langsgegaan bij Dailylit. Een boek in stukjes geschreven, via de mail naar je laten toekomen. Ik viel voor een van mijn favoriete schrijvers, een boek in vijf mails. Dat is te overzien. Het is mogelijk om Anna Karenina via mail te ontvangen, maar ik moet er niet aan denken om zo’n prachtig boek zo lang uit te rekken en dan tussen de spam en de rekeningen door te moeten lezen.

Nu was het gewoon een kwestie van een klein stukje elke dag, binnen een week uit. Vonnegut schrijft verhalen die onder SciFi geclassificeerd kunnen worden, al zit er meer dystopie dan utopie in zijn verhalen. Hij houdt het dicht bij de realiteit, stipt brandende kwesties aan door te doen alsof ze honderd jaar verder zijn en terug te kijken op het heden. Leuk.

Dit korte verhaal gaat over het verplichte levenseinde, de bevolking moet stabiel blijven. Er is dus een bureau dat gaat over het einde van het leven. En om geboren te worden, moet er een vrijwilliger worden aangedragen wiens leven beëindigd mag worden. Leuk gegeven. Geeft meer mogelijkheden dan een enkel kort verhaal, had volgens mij best een roman ingezeten. Leuke titel ook. Niet alleen het telefoonnummer van de kliniek, ook een referentie aan een ietwat oudere toneelschrijver.

Citaat: “The law said that no newborn child could survive unless the parents of the child could find someone who would volunteer to die. Triplets, if they were all to live, called for three volunteers.” (3/5)

Nummer: 19-055
Titel: 2 B R 0 2 B
Auteur: Kurt Vonnegut
Taal: Engels (US)
Jaar: 1962
# Pagina’s: 24 (12282)
Categorie: Scifi
ISBN: 978-1-4344-5879-7

Meer:
Armageddon in retrospect
Slaughterhouse five
A man without a country

Themaweek 78: De laatste boeken van 2019