Tags

, , , ,

Jaap Robben – Zomervacht

Op (social) media zag ik meerdere positieve berichten over dit boek, daarbij was er dit jaar in de VakantieBiebApp niet al te veel naar mijn smaak, dus was het een vrij eenvoudige keuze. Zomervacht moest ik lezen. En al snel zat ik in het verhaal over de twee broers die de zomer samen moesten doorbrengen. Niet bijzonder, ware het niet dat de oudste eigenlijk in een inrichting zit, meervoudig gehandicapt, maar door bijzondere omstandigheden bij vader en broertje terecht komt. Het wordt ietwat gecompliceerder doordat die twee, nadat moeder hen verliet, in een caravan terecht kwamen, ergens achteraf, een omgeving niet echt geschikt om een kind op te voeden, laat staan een gehandicapt kind.

En omdat vader nog wel eens weg moet om geld te verdienen, de huur moet ergens van betaald worden, zijn de twee broers op elkaar aangewezen. Er ontstaat een band, die ze voorheen eigenlijk nauwelijks hadden.

Het verhaal leest als een kinderboek, je ziet de dingen door de ogen van de jongste. Maar natuurlijk zit er een diepere laag in het boek, de triestheid van hun bestaan, de coming of age, het ontlopen van verantwoordelijkheden, vele menselijke tekortkomingen maken het verhaal interessant. Begreep alleen niet waarom het verhaal zich schijnbaar afspeelt in Frankrijk.

Leuk boek, goed geschreven, smaakt naar meer.

Citaat: “Vermoeid leunt zijn hoofd tegen het mijne. Ik pak hem iets steviger vast, zijn ademhaling wordt rustiger. Zo staan we daar. Als er nu iemand boven over het weggetje langs zou rijden, dan zou diegene tussen de bomen door twee jongens zien die tot hun knieën in de beek staan. En het zou lijken dat ze elkaar omhelzen. ‘Jij bent mijn broer’, zeg ik. ‘Wij zijn broers.’” (p.?)

Nummer: 19-041
Titel: Zomervacht
Auteur: Jaap Robben
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
# Pagina’s: 320 (9111)
Categorie: Fictie
ISBN: 978-90-4452-501-4

Meer:
Hebban
Tzum
Scholieren
Hanta

Themaweek 78: De laatste boeken van 2019