Tags

, , , , ,

Junichiro Tanizaki – Dagboek van een oude dwaas

Al vele jaren stond deze in mijn kast. De goede man won zelfs bijna een Nobelprijs, vlak voor zijn dood. Het mooie van Japanse literatuur is dat je meteen een stuk cultuur leert. Het nadeel is dat het een wereld is die zover van je afstaat, dat het begrijpen van de cultuur een deel van het verhaal blokkeert. Daarbij is het soms een vertaling van een vertaling, helpt ook niet.

Het dagboek van een oude dwaas is een boek dat een zeer goede en duidelijke titel heeft. De oude dwaas in kwestie laat zich verzorgen door zijn schoondochter, terwijl zijn zoon werkt, erg veel werkt. Het onvermijdelijke gebeurt, op zijn oude dag wordt hij verliefd op de jonge schoonheid. Hij is dan weliswaar oud, maar zijn ogen werken nog. Niet alle lichaamsdelen doen het even goed. Zij heeft het al snel door, weert hem eerst af, maar laat het later oogluikend gebeuren. Hij is relatief onschuldig, maar wel erg rijk. Daarbij heeft ze een morele verplichting om hem te verzorgen, dat is een vrouwentaak, haar man hoeft dat niet.

Mooi om te lezen is hoe hij aan de ene kant weerloos is voor zijn eigen gedachten, aan de andere kant slim genoeg om te weten aan welke kansloze missie hij begonnen is. Die tegenstrijdigheid maakt het lezen interessant.

Is het daardoor een meesterwerk? Mwoah. Leuk, maar in mijn ogen haalt hij het niet bij Murakami, al is dat weer een nutteloze vergelijking van mijn kant. Want om nou twee schrijvers uit een land te vergelijken alleen omdat ze uit hetzelfde land komen, is natuurlijk grote onzin.

Citaat: “Zou het niet mogelijk zijn, Satsuko’s gezicht en figuur te laten afbeelden op mijn grafsteen, zoals zo’n Bodhisatva, haar te gebruiken als het geheime model voor een Kannon of een Seishi? Ik ben tenslotte volkomen a-religieus, elke richting is mij goed; Satsuko is mijn enig denkbare godheid. Niets kan heerlijker zijn dan begraven liggen onder haar beeld.” (p.151)

Nummer: 19-040
Titel: Dagboek van een oude dwaas
Auteur: Junichiro Tanizaki
Taal: Nederlands (Japans)
Jaar: 1965
# Pagina’s: 191 (8791)
Categorie: Fictie
ISBN: 90-290-2040-7

Meer Tanizaki:
Wikipedia
Rein Swart
IMDB (verfilming)

Meer Japan op gerbie.nl:
Haruki Murakami – Norwegian wood
Amelie Nothomb – Met angst en beven

Themaweek 78: De laatste boeken van 2019