Tags

, , , , , , , ,

Jurryt van de Vooren – 8070 dagen wachten op de elfstedentocht

Meestal zijn de adverteerders op Facebook vervelende beeldvulling, maar blijkbaar werkt het, anders was het allang afgeschaft. Een enkele keer klik ik zelf. In dit geval een prijsvraag van FBTO. Wie verdient er een boek over de Elfstedentocht? Win, en krijg er zelf ook een. Dus kregen mijn schoonvader (drie elfstedenkruisjes) en ik allebei een boek over die tocht die nog nooit zo lang uitbleef. Alsof er meer bewijs nodig is voor global warming.

Jurryt ken ik al een tijdje van de site Sportgeschiedenis waar ik ook al eens een stukje voor mocht schrijven. Hij heeft een mooi beroep, sporthistoricus, ben er eigenlijk best wel een beetje jaloers op. Voor een historicus was er afgelopen jaar een bijzondere dag. 8070 dagen na de vorige Elfstedentocht werd het record gebroken. Tussen 1963 en 1985 werd het record gezet, sindsdien is elke dag zonder de tocht der tochten een toevoeging aan dit record. Pessimisten verwachten zelfs dat er nooit meer een tocht zal komen.

Dit gesigneerde boek past mooi in mijn collectie sportboeken, Jurryt heeft een mooie verzameling verhalen gebundeld. Voeg nog eens toe tientallen schitterende foto’s en je zit zo in de sfeer, terug naar mijn tienertijd toen we twee tochten na elkaar hadden. De laatste van ‘97 heb ik nauwelijks bewust meegekregen, omdat ik toen in Oostenrijk werkte.

Dank FBTO en Jurryt voor dit pareltje.

Citaat: “Door heel Friesland was al snel bekend dat er een famke op het ijs stond. In Harlingen bood een oude vrouw Jikke een warme stoof aan om de voeten te warmen. ‘Meiske, meiske, wat zalle jou koue futen hewwe, zet ze mar gauw op de stoof hur; hoe krijj’et in je hoofd, om zo’n toch te ondernimmen.’ In Bolsward werd voor haar het Friese volkslied gezonden; in Hindeloopen hield de burgemeester zelf een persoonlijke toespraak.” (p.129)

Nummer: 19-057
Titel: 8070 dagen wachten op de elfstedentocht
Auteur: Jurryt van de Vooren
Taal: Nederlands
Jaar: 2019
# Pagina’s: 216 (12633)
Categorie: Sport
ISBN: 978-94-92920-74-4

Meer:
Achter het net
En toen was er sport
Sportgeschiedenis (site)

Themaweek 73: Gesigneerde boeken