Tags

, , , , , ,

Daniël Lohues – Zes jaar vrijdagmiddag deel II

De tweede bundeling al van zijn columns uit het Dagblad van het Noorden. Van maart 2008 tot de eerste column van 2016. In dit tempo is hij ondertussen al weer halverwege zijn derde verzameling, kan me er nu al op verheugen.

Lohues kan erg goed het tempo uit het leven halen. Sommige liedjes, veel van zijn verhalen, een groot deel van zijn columns zijn contemplatief, even langs de drukte van het leven kijken, even aan de zijkant observeren. En dat lees ik graag. Ik hoor hem graag, maar dat gebeurt een keer per jaar, meestal in het theater. Zijn columns lees ik online, maar met deze bundeling ook achteraf.

Het mooie is dat hij zo nu en dan ook wel even fel kan worden, een leuke afwisseling tussen de columns over het mooie landschap in Drenthe, over de grens of ergens in de Verenigde Staten. Tussen de ontmoetingen met mooie zonderlingen die de meesten van ons vermijden.

Persoonlijk hoop ik dat er nog een stuk of vijf van dit soort bundelingen mag verschijnen. Betekent dat Lohues nog een jaar of dertig mooie columns kan en mag produceren. Tegen die tijd mag hij met pensioen. Alleen elk jaar nog even een kwartaal langs de theaters, terugkijkend op vijftig jaar muziek, oeuvre groot genoeg om prachtige shows te blijven geven.

Citaat: “Voor het eerst in mijn leven voelde ik mij deze week ook persoonlijk aangevallen door De Grote Leider van de PVV. Hij stond in Den Haag te kapittelen als een verongelijkte klassenvertegenwoordiger van 2 havo, over linkse hobby’s waarvan ‘kunst’ er een is. Onze politicus/propagandist/beroepsjenner gaat nog een stapje verder dan zijn voorgangers. Een van die voorgangers schilderde weleens, dus die had wel wat met kunst. Behalve Joodse kunst, dat verbood hij.” (p.62)

Nummer: 19-052
Titel: Zes jaar vrijdagmiddag deel II
Auteur: Daniël Lohues
Taal: Nederlands
Jaar: 2016
# Pagina’s: 527 (11539)
Categorie: Columns
ISBN: 978-94-6328-018-1

Meer:
Hier kom ik weg
Zes jaar vrijdagmiddag
Site Lohues
Lohues Allenig in Goor

Themaweek 73: Gesigneerde boeken