Tags

, , , , , , ,

Thijs Zonneveld – Het Panini album

Vroeger was een schrijver een pasfoto op de achterkant van het boek. Iemand die blijkbaar een heel boek kon volschrijven. Een echt boek. Tegenwoordig zijn schrijvers veel benaderbaarder, vooral dankzij social media. En zo zat ik afgelopen zomer via Twitter berichten uit te wisselen met Thijs Zonneveld. Hij schreef al zo mooi in De Muur toen hij nog wielrenner was, dat ik alleen maar kon hopen dat hij zou blijven schrijven na zijn actieve carrière. Het was nog erger, hij had zelf door dat hij als schrijver meer zou kunnen bereiken dan als renner. Dus werd het schrijven zijn eerste beroep en fietst hij nog slechts hobbymatig daarnaast.

Maar als wielerschrijver ben je nog wel eens op weg. Dus terwijl ik met hem aan het onderhandelen was over een gesigneerde versie van zijn nieuwste boek, moest hij op pad en kreeg ik dat boek via de Varagids al digitaal. Jammer om die dubbel aan te schaffen, dus ben ik overgestapt op zijn vorige. Hij schrijft genoeg om regelmatig een nieuwe titel aan zijn oeuvre toe te voegen en ook al ben ik fan, alle titels meteen aanschaffen is veel gevraagd. Gelukkig werkte hij mee en kreeg ik na de Tour alsnog mijn gesigneerde boek, ook al was het dan zijn eennalaatste, niet de nieuwste.

En met veel plezier las ik daarna dus zijn oude columns, waarvan ik er ongetwijfeld al meerdere had gelezen, in de krant of via social media. Columns moet je ook niet achter elkaar lezen, maar steeds een paar, hoogstens.

Zonneveld is niet bij iedereen even geliefd, maar is zonder twijfel een van de betere sportcolumnisten en zeker een van de allerbeste wielerjournalisten. De columns van 2017 staan in dit boek, prachtige voorkant. Dit Panini-album had ik graag gehad.

Citaat: “De afgelopen jaren hebben we meer en meer onverantwoorde acties gezien in massasprints. Vooral in de grote rondes, wanneer de belangen het grootst zijn. En vaak zijn het dezelfde renners. Omdat ze zelden gestraft worden blijven ze het doen. (…) Ik ben even klaar met die sprints. Ik vind er geen reet aan, de hele dag naar groeiend gras kijken en daarna een soort Jackass op de fiets. (p.94/95)

Nummer: 19-049
Titel: Het Panini album
Auteur: Thijs Zonneveld
Taal: Nederlands
Jaar: 2018
# Pagina’s: 208 (10663)
Categorie: Wielrennen
ISBN: 978-90-488-4430-2

Meer:
Paniagua
De rode vod
De ereronde van de eland
De Muur 16
De Muur 20

Themaweek 73: Gesigneerde boeken