Tags

, ,

Nummer 42
Artiest Tom Waits
Titel The piano has been drinking (not me)
Jaar 1976
Wikipedia The piano has been drinking (not me)
Website Tom Waits
Tekst AZ Lyrics

Als ik de site last.fm mag geloven, en waarom niet, is Tom Waits mijn favoriete artiest. In ieder geval de artiest die ik het vaakst beluister. Nu is dat ook niet zo gek, want we hebben het over een zanger met een oeuvre om u tegen te zeggen. En ook al is er wel verschil tussen goede en minder goede albums, het niveau is zo hoog, dat er geen slechte albums tussen zitten. Bijna een halve eeuw geleden kwam zijn eerste album uit, 16 studioalbums verder ben ik benieuwd hoe lang hij doorgaat. Of hij wel eens een writers block heeft. En vooral of ik hem ooit nog eens live zal zien.

Al vele jaren staat hij hoog op mijn lijstje ‘ooit nog live te zien’, maar zijn schaarse optredens zijn wereldreizen ver weg. Terwijl hij juist live zijn reputatie zag groeien. Zijn livealbums zijn mijn favoriete. Met een eventuele tijdmachine zou ik meteen naar een kroeg ergens in het zuiden van de Verenigde Staten reizen, halverwege de jaren zeventig. Een mooi rummetje voor je, een man met een krakende stem achter de piano. Hij praat tussen de nummers door, minstens zo lang als de nummers zelf duren. Hij heeft humor, maar kan ook met diepgang een prachtig verhaal vertellen. Eigenlijk is de grens tussen zijn verhalen en zijn liedjes maar vaag. Maar het geeft niet, want hij zorgt voor een prachtige avond, alle aanwezigen hangen aan zijn lippen.

Voorlopig moet ik het doen met zijn albums, met vele tientallen schitterende liederen met de meest bijzondere titels. Alsof ik daar een enkel nummer uit kan kiezen. Maar ik heb zelf gekozen voor deze regels, dus mag ik slechts een titel in deze lijst plaatsen. Nog aan de lage kant ook. Hoe kan mijn favoriete artiest al op 42 aan de beurt zijn?

‘The Piano has been drinking’ is een typerend nummer, een mijlpaal in zijn oeuvre. Niet alleen de titel, de hele tekst, je ziet het voor je. Waits speelt een dronken zanger. Als acteur (dat is hij ook) geen enkele moeite. Een rol op zijn lijf geschreven. Je ziet hem voor je, in bovengenoemde kroeg, lallend boven het toetsenbord. Iedereen krijgt er van langs, al zegt het vooral iets over de zanger. Maar ja, het is de piano…

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.