Tags

, , ,

Nummer 43
Artiest Roosbeef
Titel Jongen gaat het leger in
Jaar 2008
Wikipedia Ze willen wel je hond aaien maar niet met je praten
Website Roosbeef
Tekst Cd boekje
Tekst vervolg Cd boekje

Al op haar vijftiende begon ze met een band, kleine Roos. En het was haar band, naar haar vernoemd. Voor mijn gevoel is dat nog niet eens zo lang geleden, maar ik zie dat ik meer dan 12 jaar geleden al blogde over Roos.

Sindsdien heb ik meerdere concerten gezien, alle CD’s braaf aangeschaft, durf mezelf wel fan te noemen. Roos is moeilijk in een hokje te plaatsen. Dan is ze weer klein en breekbaar, dan weer rockend met een verzameling geweldige muzikanten om haar heen. De ene keer lijkt de muziek leidend, dan weer is de tekst een stukje poëzie door haarzelf op muziek gezet. Samenwerkingen met De Staat en met André Manuel, Roos wordt gewaardeerd door medemuzikanten. Ze schrijft eigen teksten, maar kan ook zo maar een nummer vertalen, of in het Duits zingen. Eigenzinnig is denk ik een redelijke samenvatting.

Toch is ze bij het grote publiek nog redelijk onbekend. Ze heeft geen hits. Dat geeft mij wel de kans om concerten in leuke zaaltjes bij te wonen, betwijfel of ze in Ziggo Dome zou passen. Wel hoop ik dat ze nog vele jaren prachtige muziek blijft produceren, ook nu ze een jonge moeder is.

Ik heb vele Roos-liedjes als favoriet, naar gelang mijn stemming, maar mijn favoriete nummer is zonder twijfel ‘Jongen gaat het leger in’. Prachtige sardonische tekst. Luister eens en probeer een repliek te verzinnen, lukt niet. Schitterend.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.