Tags

, ,

Nummer 44
Artiest Beth Gibbons
Titel Funny time of year
Jaar 2002
Wikipedia Out of season
Website Beth Gibbons
Tekst Genius

Soms weet je al dat je een album wil hebben voordat je ook maar een enkele noot hebt gehoord. Dat was bij mij het geval toen ik las over de solo-cd van Beth Gibbons. De zangeres van Portishead heeft zo’n mooie indringende stem, ongeacht de muziek moet die plaat wel de moeite waard zijn. Als dan ook nog eens bekend wordt dat in haar begeleidingsband Rustin’ man leden van Talk Talk zitten, dan twijfel ik ook niet meer over de muziek.

Vanaf de eerste keer dat ik luister ben ik betoverd. Dit was maanden achter elkaar het favoriete album. De sfeer die precies bij de stem past, die stem die tot diep in je ziel doordringt, wat een geweldige muziek. Geen vrolijke muziek, nog trager dan de triphop van Portishead, maar wel muziek waarin ziel en zaligheid doorklinkt. Beth Gibbons zal misschien niet de naam zijn die bij het grote publiek bekend is, ze zal niet bij de Adele’s en Amy’s van deze wereld genoemd worden, maar mijns inziens hoort ze wel op dat niveau. Ze verdient meer publiek, meer waardering.

Een nummer kiezen van Out of Season was best lastig. Vele goede nummers. Ook een eenheid, niet losstaande bij elkaar geraapte titels zoals veel te vaak nog voorkomt. Dus kies ik maar voor Funny Time of Year, al had het ook menig andere keuze kunnen zijn.

Zet de televisie uit, stop je telefoon weg, doe de gordijnen dicht en luister. Luister goed.

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.