Tags

, , , ,

Nummer 45
Artiest Sapho
Titel L’accordéoniste
Jaar 1986
Wikipedia L’accordéoniste (Piaf)
Website Sapho
Tekst Paroles

Ze was al een tijdje in Parijs, toen ik haar voor het eerst op de radio hoorde. Train de Paris, leuk deuntje, goede zangeres, leek mij zo. Geboren in Marokko, later naar Parijs gekomen. En toen hoorde ik op een dinsdagavond dit nummer. Live, het begon met begeleiding, maar al snel stierf de muziek weg. Sapho zong door, wat een stem, wat een keel, wat een geluid. Je merkte dat de hele zaal vol zat, maar dat iedereen werd weggevaagd door die zangeres met die cover van Piaf.

Natuurlijk kende ik Edith Piaf al wel, maar dit nummer van haar nog niet. Maar toen ik het nummer later hoorde, kon ik alleen maar concluderen dat de kracht van Sapho het origineel in de schaduw zette. Gewaagde conclusie, wie verslaat Piaf met haar eigen nummers?

Een aantal oude elpees vond ik in de opruimingsbak, werkend in Frankrijk vond ik ook een boek. Deze dame was erg getalenteerd. Maar buiten Frankrijk was het lastig om haar te volgen, zeker in de tijd ver voor het internet. Maar toen deze lijst in mijn hoofd kwam, kwam dit nummer ook meteen weer naar boven. Van het fictieve verzamelalbum ‘Covers beter dan het origineel’. Die stem, die uithalen, wat een schitterend lied!

Gerbie’s top 212: Uitleg en regels. De volledige lijst tot nu toe: Top 212, te beluisteren via Spotify en Deezer.